Ilyen az almával, pálinkával érlelt káki

Ilyen az almával, pálinkával érlelt káki

Legyünk résen: a datolyaszilva néven is ismert kákit még a fagyok előtt szedjük le! Utána jöhet az utóérlelés. Harcz Endre három jól bevált módszert mutat be videón.

Mivel a hétvégén várhatóan országszerte fagyos reggelekre ébredhetünk, akik nem szedték még le káki és kivi növényeikről a termést, még megtehetik anélkül, hogy a gyümölcsök fagykárt szenvednének.

kaki erlelese gyumolcsok 02

Ne csípje meg a kákit, kivit a fagy!

Mert hiába a közhiedelem, hogy meg kell csípnie a fagynak, ez nem így van, gyenge fagyot elbírnak, de -3, -5 fokos fagy tönkreteszi a káki gyümölcsöket!

Igaz ez még akkor is, ha most a hosszúra nyúlt, fagymentes nyárias ősz miatt a káki gyümölcsökben magasabb a cukortartalom, ami valamelyest fokozza a gyümölcsök fagytűrő képességét, de nem érdemes kockáztatni!

Egyes magos fajták esetében ez a cukortartalom annyira magas, hogy komolyabb fagyokat is elbírnak, de a mag nélküli fajták gyümölcsei -3, -5 fokon tönkremehetnek.

A kivikről is le kell szüretelni a termést, mert a kivi gyümölcsei sem bírják fagyokat!

kaki erlelese palinkaval 02

A káki utóérlelése

A káki gyümölcse utóérő, a fáról leszedve néhány magos fajta kivételével nem fogyasztható, fanyar a csersavtartalma miatt. Ennek a magas csersavtartalomnak köszönhető, hogy nagyon sokáig eláll, akár januárig eltartható hűvös helyen, így pont a téli, friss gyümölcsmentes hónapokban lát el bennünket vitamindús finomsággal. Fontos, hogy almától távol kell tárolni. Eközben folyamatosan megérik közülük egy-egy darab, viszont ha szeretnénk belőle enni, többféle módon érlelhetünk belőle.

1. módszer

Egyik módszer, hogy almával egy zacskóban légmentesen összezárva 5-7 nap alatt puhára és mézédesre érik. Ugyanis az almából természetes úton etilén gáz szabadul fel, az etilén pedig gyorsítja az érést, lebomlik a csersav és finom, édes lesz a gyümölcs. Ehhez sok almát kel összezárni kevés káki gyümölccsel, én 4-5 kákit szoktam 10-15 almával összezárni. A zacskó azért jó, mert meg-meg lehet nyomni a gyümölcsöket a zacskón keresztül anélkül, hogy a zacskót ki kellene nyitnunk.

A káki almával érlelve akkor lesz ehető érettségű, ha kicsit megpuhul és piros lesz, mint egy felfújt léggömb. Az almával érlelt káki hűtőben hetekig eláll.

kaki erlelese almaval 03
Almával érlelt káki

2. módszer

A másik módszer a pálinkával való érlelés, amikor is a zacskóba teszünk 4-5 gyümölcsöt, majd a zacskó falát egy spriccelővel körbefújjuk pálinkával, majd lezárjuk a zacskót. Így 4-5 nap múlva édes lesz a gyümölcs, de kőkemény marad. Ebben az állapotában sokáig tárolható szobahőmérsékleten is.

kaki erlelese palinkaval 01
Pálinkával érlelt káki

3. módszer

A harmadik érlelési módszer pedig az aszalás: keményen, éretlenül kell meghámozni, felszeletelni a gyümölcsöt, majd akinek van aszalógépe, azzal kell aszalni, de radiátorra, konvektorra vagy cserépkályhára is fel lehet tenni és néhány nap múlva összezsugorodik, megaszalódik és nagyon finom lesz. Túlzottan nem jó megszárítani, akkor sikerült jól az aszalás, ha kissé puha, enyhén gumis állagú marad. Aszalás után hideg helyen kell tárolni vagy zsugorfóliázni, szobahőmérsékleten hamarabb romlik.

kaki erlelese aszalt 01

A kákival, kivivel, fügével, indián banánnal és egyéb gyümölcsökkel kapcsolatos tanácsokat megtalálja minden kedves olvasó az oldalamon.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR