Októberben érik a kakiszilva – megkóstolnád? Mi igen!

Októberben érik a kakiszilva – megkóstolnád? Mi igen!

Vélhetően sokkal többen a szalonképesebb datolyaszilva néven ismerik ezt az ízletes egzotikus gyümölcsöt, amely nálunk is megterem.

A kakiszilva név – ami a latin elnevezésből ered – mosolyt csal az arcunkra, és egyelőre még nem tartozik a legismertebb gyümölcsök közé, pedig íze felhatalmazná rá.

A kakiszilvát sokan csak importgyümölcsként ismerik, de némelyik faja és fajtája, elsősorban az ázsiai és az amerikai fajták, valamint a kettő keresztezései nálunk is teremnek.

kakiszilva megkostolnad 02 

A legzamatosabbak közé tartozik a Nikitas Gift, melynek 6 cm nagyságú gyümölcse teljesen éretten édes, puha és krémes. A fa 3 m magasra nő, és már a második évtől terem. Akár a mínusz 20 fokos hideget is átvészeli. Valamivel kisebb, lapos gyümölcse van az amerikai Meader fajtának.

A kakiszilva, más néven datolyaszilva – Diospyros kaki  – október elejétől érik. Legkésőbb az első fagy után szedjük le, és a még kemény gyümölcsöket az almával együtt hagyjuk a lakásban utóérni. Ezalatt eltűnik a sok fajtára jellemző fanyar íz.

kakiszilva megkostolnad 01

A nagygyümölcsű fajták, mint pl. a Sharon gyümölcs, alig tartalmaznak tanint, viszont kevésbé téltűrőek.

A fa elültetésére csak tavasszal kerüljön sor, hogy elkerüljük a még érzékeny facsemeténél a hideg okozta károsodást. A jó gyümölcsfejlődés érdekében fontos szélvédett, napos helyet biztosítani a fa számára.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR