Vélhetően sokkal többen a szalonképesebb datolyaszilva néven ismerik ezt az ízletes egzotikus gyümölcsöt, amely nálunk is megterem.
A kakiszilva név – ami a latin elnevezésből ered – mosolyt csal az arcunkra, és egyelőre még nem tartozik a legismertebb gyümölcsök közé, pedig íze felhatalmazná rá.
A kakiszilvát sokan csak importgyümölcsként ismerik, de némelyik faja és fajtája, elsősorban az ázsiai és az amerikai fajták, valamint a kettő keresztezései nálunk is teremnek.
A legzamatosabbak közé tartozik a Nikitas Gift, melynek 6 cm nagyságú gyümölcse teljesen éretten édes, puha és krémes. A fa 3 m magasra nő, és már a második évtől terem. Akár a mínusz 20 fokos hideget is átvészeli. Valamivel kisebb, lapos gyümölcse van az amerikai Meader fajtának.
A kakiszilva, más néven datolyaszilva – Diospyros kaki – október elejétől érik. Legkésőbb az első fagy után szedjük le, és a még kemény gyümölcsöket az almával együtt hagyjuk a lakásban utóérni. Ezalatt eltűnik a sok fajtára jellemző fanyar íz.
A nagygyümölcsű fajták, mint pl. a Sharon gyümölcs, alig tartalmaznak tanint, viszont kevésbé téltűrőek.
A fa elültetésére csak tavasszal kerüljön sor, hogy elkerüljük a még érzékeny facsemeténél a hideg okozta károsodást. A jó gyümölcsfejlődés érdekében fontos szélvédett, napos helyet biztosítani a fa számára.