7 ötlet: meglepően egyszerűen elkészíthető a datolyaszilva!

7 ötlet: meglepően egyszerűen elkészíthető a datolyaszilva!

Milyen az íze, állaga, hogyan fogyasszuk? Íme a válasz!

Következzen néhány nagyszerű ötlet, mihez kezdjünk ezzel a nálunk is egyre népszerűbb téli gyümölccsel!

Datolyaszilvával a legtöbben már találkoztunk az élelmiszerüzletek zöldség-gyümölcs osztályán. Narancsszínű, gömbölyű, kisebb alma méretű, csillogóan fényes héjú termés. Első pillantásra megállapítható róla, hogy nem a citrusfélék családjába tartozik, és úgy tűnik, a neve ellenére a szilvával sincs igazán rokonságban. Hívják még kakiszilvának is, de érthető módon nálunk nem ez az elnevezése terjedt el a köznapi szóhasználatban.

A boltokban jellemzően késő ősszel jelenik meg és egészen február végéig kapható. Azaz a tél a legideálisabb időszak arra, hogy kitapasztaljuk, milyen gyümölcs is valójában. De még mielőtt nekiállnánk felszeletelni vagy felkockázni, lássuk, mi mindent érdemes tudnunk róla!

datolyaszilva elkeszitese 03 

Nem árt tisztában lennünk például azzal, hogy a datolyaszilvából két igen népszerű, de egymástól némileg különböző fajta is kapható. A Hachiya vöröses-narancs színű, hosszúkás, makk alakú. Rendszerint akkor fogyasztjuk, amikor már teljesen érett, éretlenül ugyanis kellemetlenül fanyar az íze. Akkor ehető tehát, amikor a húsa puhává, kocsonyássá vált. Ekkor a gyümölcs már kifejezetten édes, ízletes. A Fuyu alakja teltebb, kerekded, a paradicsoméra emlékeztet, narancssárga színű, keményebb húsú fajta. Ízre nem fanyar, akkor sem, ha még nem teljesen érett. Nyersen vagy főzve az érettség bármely szakaszában fogyasztható.

Hogy mihez kezdjünk tehát ezzel a C-vitaminban dús téli gyümölccsel? Szerencsére a lehetőségek száma szinte végtelen. Következzen most 7 pompás, egyben könnyen kivitelezhető ötlet mindazoknak, akik most ismerkednek a datolyaszilvával.

 datolyaszilva elkeszitese 02

1. Együk kiskanállal

Az érett Hachiya fajta húsa kocsonyás, így nem kell mást tennünk, mint megmosnunk a gyümölcsöt, majd kikanalaznunk a belsejét. Lekvár helyett vajas pirítósra is kenhetjük!

2. Igyunk üdítő, datolyaszilvás szódavízet

Az érett datolyaszilvákat hámozzuk meg, majd négyoldalas reszelőn reszeljük le. A lereszelt gyümölcshúst keverjük el egy befőttes üvegnyi szódavízben vagy szénsavas ásványvízben. Ízesítsük fűszernövényekkel, például citromfűvel, mentával, bazsalikommal, majd fogyasztásig tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni 24 órát.

3. Keverjünk pikáns datolyaszilvás koktélt

2 db meghámozott datolyaszilva lereszelt húsát édesítsük (ízlésünk szerint) juharsziruppal. Facsarjuk ki 2 lime (zöldcitrom) levét, majd keverjük hozzá az édes gyümölcspüréhez. Töltsük az egészet egy koktélkészítő shakerbe pár jégkocka kíséretében, majd öntsük fel a kedvenc alkoholos italunkkal (ez lehet például bourbon, gin vagy akár tequila is). Alaposan rázzuk össze, majd átszűrve töltsük koktélos poharakba. Egészségünkre!

4. Fagyasszunk instant datolyaszilva-sorbetet

Tegyük az egész, érett, meghámozott datolyaszilvákat 3 órára a fagyasztóba. A fagyasztóból kivéve kockázzuk fel, majd máris fogyaszható kiskanállal a gyakorlatilag zéró energiabefektetéssel készült instant, üdítően jeges gyümölcssorbet.

datolyaszilva elkeszitese 04

5. Dobjuk fel a téli pirítóst

Az érett datolyaszilvát szeleteljük fel és tegyünk a pirítósunkra. Bolondítsuk meg néhány további hozzávalóval, például az alábbiakkal.

Ricottás-datolyaszilvás-mézes pirítós
Pirítós + ricotta + szeletelt datolyaszilva + kevés méz + egy csipet tengeri só

Fűszeres avokádós-datolyaszilvás pirítós
Pirítós + kecskesajt + avokádópüré + szeletelt datolyaszilva + egy kevés csípős öntet

Sonkás-datolyaszilvás pirítós
Pirítós + brie fehérpenészes lágysajt + sonka vagy prosciutto + szeletelt datolyaszilva

6. Készítsünk gyors téli Caprese salátát

Az érett datolyaszilvát szeleteljük fel vagy vágjuk cikkelyekre, rétegezzünk rá friss mozzarella sajtot és friss rukkolát (borsmustárt), vagy ennek híján friss bazsalikomot. Locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és balzsamecettel, végül ízesítsük tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal.

7. Készítsünk datolyaszilvás salsát

Ha az ananász- és paradicsomsalsának lenne gyereke, az ez a picit édes, könnyű salsa lenne. Aprítsunk fel 3-4 szem meghámozott datolyaszilvát, egy kisebb vöröshagyma felét, ízlés szerint adjunk hozzá friss fűszernövényeket (a korianderrel vagy a mentával például kiváló ízhatást érhetünk el), valamint (ha csípősen szeretjük) egy kisebb jalapeño csilipaprikát. Keverjük össze 1 evőkanál lime-lével vagy citromlével, végül ízlés szerint sózzuk meg.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR