Guacamole zöldborsóból (avokádó nélkül)

Guacamole zöldborsóból (avokádó nélkül)

Egészséges, helyi alternatíva.

Bár az avokádó és a belőle készült ételek nálunk is népszerűek, egyre többen veszik figyelembe vásárláskor, hogy milyen környezetszennyezés és gazdasági kizsákmányolás kapcsolódik a termesztéséhez. Egy olyan guacamole-változatot mutatunk, amelyhez nincs szükség avokádóra, viszont a kiskertben termett alapanyagokból is elkészíthető.

guacamole zoldborsobol 02

Hozzávalók

• 300 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
• 1 finomra vágott vagy összenyomott fokhagymagerezd
• 3 evőkanál növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj)
• 1 bio zöldcitrom
• ½ tk kömény
• ½ csokor koriander (helyettesíthető pl. bazsalikommal)
• só, bors

Elkészítés

1. Tegyük a zöldborsót, a fokhagymát és az olajat egy fazékba, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy teljesen fedje. Alacsony lángon kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Öntsük le a főzővizet, tegyük félre.

2. A megfőtt borsót pürésítsük. Adjunk hozzá evőkanállal főzővizet, hogy a kívánt krémes állagot elérje. Ha intenzívebb fokhagymaízt szeretnénk, tegyünk még hozzá friss fokhagymát.

3. A zöldcitrom héját reszeljük le és nyomjuk ki a levét. Mind a héját, mind a levet adjuk a püréhez a köménnyel, aprított korianderrel együtt. Ízesítsük sóval, borssal.

guacamole zoldborsobol 03

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR