Egészséges, helyi alternatíva.
Bár az avokádó és a belőle készült ételek nálunk is népszerűek, egyre többen veszik figyelembe vásárláskor, hogy milyen környezetszennyezés és gazdasági kizsákmányolás kapcsolódik a termesztéséhez. Egy olyan guacamole-változatot mutatunk, amelyhez nincs szükség avokádóra, viszont a kiskertben termett alapanyagokból is elkészíthető.
Hozzávalók
• 300 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
• 1 finomra vágott vagy összenyomott fokhagymagerezd
• 3 evőkanál növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj)
• 1 bio zöldcitrom
• ½ tk kömény
• ½ csokor koriander (helyettesíthető pl. bazsalikommal)
• só, bors
Elkészítés
1. Tegyük a zöldborsót, a fokhagymát és az olajat egy fazékba, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy teljesen fedje. Alacsony lángon kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Öntsük le a főzővizet, tegyük félre.
2. A megfőtt borsót pürésítsük. Adjunk hozzá evőkanállal főzővizet, hogy a kívánt krémes állagot elérje. Ha intenzívebb fokhagymaízt szeretnénk, tegyünk még hozzá friss fokhagymát.
3. A zöldcitrom héját reszeljük le és nyomjuk ki a levét. Mind a héját, mind a levet adjuk a püréhez a köménnyel, aprított korianderrel együtt. Ízesítsük sóval, borssal.