Guzmán-bromélia, avagy így érzi jól magát a lándzsabunkó a lakásban

Guzmán-bromélia, avagy így érzi jól magát a lándzsabunkó a lakásban

Természetes élőhelyén a fák ágain, nálunk a szobában lakik.

Jó hír a növénybarátoknak, hogy a mutatós Guzmán-bromélia a legkönnyebben gondozható szobanövények egyike. Tartása nem bonyolult, ráadásul egész éven át díszíti ottnonunkat ez az egyedi megjelenésű dísznövény. Az alábbiakból kiderül, melyek gondozásának legfőbb lépései.

Ismerjük meg közelebbről is a Guzmán-broméliát

A Guzmán-bromélia a broméliafélék családjába tartozó nemzetség. Nevét egy spanyol patikusnak és természettudósnak, Anastasio Guzmannak köszönheti. Eredeti élőhelyén, Dél-Amerikában több mint 120 különböző fajtáját tartják számon. Ez a trópusi szépség a természetben jellemzően örökzöld, szár nélküli, epifiton – azaz fán lakó – évelő. Erősen belekapaszkodik a fák ágaiba gyökereivel, amelyek így gyakorlatilag soha nem kerülnek kapcsolatba a talajjal. Az élőhelyükül szolgáló gazdanövényben kárt nem tesznek, csupán támaszként veszik hasznát annak.

Vékony, sötétzöld levelei spirális alakban, tölcsérszerűen helyezkednek el. Közepük – fajtától függően – lehet piros, sárga, narancssárga vagy sötétlila.

A levelek felfogják és elraktározzák az esővizet, továbbá a növény a természetes környezetében az elkorhadt levelekből, valamint a majmok és madarak ürülékéből jut a fennmaradását biztosító fontos tápanyagokhoz.

guzman bromelia gondozasa 02

A Guzmán-bromélia mint szobanövény

A Guzmán-bromélia az eredeti előfordulási területén kívül, így nálunk is cserepes szobanövényként tartható.

Ültetésekor agyag- vagy terrakotta cserepe aljába szórjunk kavicsot, apróra zúzott köveket vagy cserépdarabokat. Erre azért van szükség, hogy a cserép súlya ellensúlyozni tudja a növény borulékonyságát.

A cserepet kifejezetten orchideák számára előállított, jó minőségű ültetőkeverékkel töltsük fel, ebbe ültessük a növényt.

guzman bromelia gondozasa 03

A Guzmán-bromélia gondozása

A Guzmán-bromélia népszerűségét nagyban annak köszönheti, hogy gondozása meglehetősen egyszerű. Előnyben részesíti a mérsékelt fényviszonyokat, a közvetlen napsugárzástól óvjuk, tartsuk távol.

A növény legfelső tölcsérébe töltsünk desztillált vizet vagy szűrt csapvizet. Cseréljük gyakran, hogy megelőzzük az esetleges rothadást. A tavaszi és nyári hónapokban a növény talaját tartsuk egyenletesen enyhén nyirkosan.

A Guzmán-bromélia legalább 13 °C-ot vagy annál magasabb hőmérsékletet igényel. Továbbá trópusi növényről lévén szó, a magas páratartalmú környezetet részesíti előnyben. Hogy a lehető legjobb formáját tudja hozni, szórófejes flakonból naponta kissé permetezzük meg vízzel.

A tavaszi és nyári időszakban kéthetente tápoldatozzuk, a nyár elmúltával pedig dugjunk a földjébe egyenletes, lassú tápanyagfelvételt biztosító táprudat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?