10 kiirthatatlan szobanövény

10 kiirthatatlan szobanövény

Túl elfoglalt vagy, hogy rendszeresen öntözd a szobanövényeidet? Nem tudod megoldani, hogy elegendő időt szentelj a gondozásuknak? Semmi gond! 10 olyan türelmes szobanövényt mutatunk, amelyek mindezt nagylelkűen elnézik nekünk!

Aloe vera

A szúrós levelű, pozsgás aloe vera tőlünk máris plusz pontokat kapott, mivel tisztítja, megszűri a lakás levegőjét – kiválóan megküzd például a kémiai alapú tisztítószerek gyakori melléktermékeként ismert formaldehiddel és benzollal. Azért is előnyös, ha tartunk belőle egy-két cseréppel, mivel a nedve felhasználható kisebb égési sérülések (beleértve a nap okozta leégést), valamint vágott sebek kezelésére.

10 kiirthatatlan szobanoveny 01

Zöldike

A zöldike egyike a létező legnépszerűbbb és egyben leginkább alkalmazkodóképes szobanövényeknek. Megbízhatóan fennmaradó, hosszú életű növény, ráadásul igen dekoratív is. Ívesen lehajló, hosszú indái végén hozza apró, fehér virágait, amelyekből újabb kis növények fejlődnek ki. Ezeket vízben kigyökereztetni szinte gyerekjáték. Ha szobanövények tekintetében kezdők vagyunk, akkor a zöldikét pont nekünk találták ki!

Feledékenységünket megbocsátva kevés vízzel is beéri, és nem válogatós a fényviszonyokat illetően sem. Ha korábban már "sikerült" jó pár szobanövénnyel végeznünk, a zöldike biztosan nem áll be a sorba; garantált sikerélménnyel kecsegtet.

10 kiirthatatlan szobanoveny 02
Valerie Everett

Pozsgafa

A pozsgafa vagy majomfa ideális, ha szeretnénk pénzt spórolni a növényeken. Nagy az esélye ugyanis, hogy nem fog bennünket cserbenhagyni és elpusztulni, ezért nem kell újabb és újabb növényeket vásárolnunk a régiek pótlására. Gondozását tekintve meglehetősen igénytelen pozsgás növény. Ha sikerül kitapasztalnunk, milyen környezet és ellátás való a kedvére, akár évtizedekre hű lakótársunk lehet. Az sem jelent problémát a számára, ha egy-két öntözést kifelejtünk: húsos leveleiben elraktározza a nedvességet a szűkösebb időkre.

10 kiirthatatlan szobanoveny 03

Lepkeorchidea

Igen, nem tévedés! A lepkeorchidea is felkerült a strapabíró szobanövények előkelő listájára. Még a kertészkedéshez vajmi keveset értők is tarthatnak otthon szép, illatos orchideát. Kevés fény és heti egyszeri öntözés mellett is megajándékoz bennünket pompás virágaival.

10 kiirthatatlan szobanoveny 04

Vadkakaó

Ha szobanövényként egy keménykötésű, helyes kis fácskát szeretnénk tartani, a vadkakaó vagy más néven pénzfa máris esélyes jelölt a poszt betöltésére. Még ha meg is van az a rossz szokásunk, hogy túlöntözzük a növényeinket, a vadkakaónak meg se kottyan. Eredeti élőhelyén ugyanis már hozzászokott a sok vízhez.

10 kiirthatatlan szobanoveny 05
Wendy Cutler

Anyósnyelv

Az anyósnyelvet vagy szanzavérát meglehetősen nehéz kiirtani. Éppen ezért remek választás, ha túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy órákat bíbelődjünk a növényeinkkel. A fényviszonyok, az öntözővíz mennyisége és a hőmérséklet tekintetében is rendkívül toleráns növény. Kétségkívül tökéletes minden elfoglalt vagy szórakozott kertész számára.

10 kiirthatatlan szobanoveny 06

Zámia

A zámia egyenesen az elpusztíthatatlan szobanövények mintaképe. Nem véletlen, hogy a bevásárlóközpontok és irodaházak első számú kedvence; lépten-nyomon szembeköszön. Még a több héten át tartó hanyagolást is túléli. Éppen ezért ne habozzunk, mihamarabb szerezzünk be egy cseréppel ebből a szép, fényes levelű csodából.

10 kiirthatatlan szobanoveny 07

Szakállbromélia

Szinte hihetetlen, de a szakállbromélia olyannyira önellátó, hogy még földet is alig igényel a fennmaradáshoz. A szó szoros értelmében képes a levegőből táplálékot – vizet és tápanyagokat – felvenni a levelein keresztül. Éppen ezért gyakorlatilag bárhol tarthatjuk: üvegvázában, kagylóhéjban, egy darab kövön. És ha mindez nem lenne elég: több mint 500 faja létezik, így garantáltan találni fogunk köztünk nekünk tetsző példányt.

10 kiirthatatlan szobanoveny 08

Kakukkfű

Ha olyan növényt szeretnénk nevelni, amely igénytelen és ehető is egyben, a kakukkfűben megvan mindkét jó tulajdonság. Ez a népszerű gyógy- és fűszernövény páratlanul szívós: nem kényes a vízellátás tekintetében, úgy burjánzik, mint a gyom, ráadásul bájos kis virágokat hoz. Rendkívül hasznos továbbá főzéskor: szükség szerint le-lecsippenthetünk belőle. Ha tehát mini fűszerkertről álmodozunk, amely nem igényel sok törődést, mindenekelőtt egy cserép szép, bokros kakukkfüvet helyezzünk el az ablakpárkányon.

10 kiirthatatlan szobanoveny 09

Korallvirág

Aki keres, talál: a korallvirág meglehetősen acélos kis növény, amely bájos virágaival díszíti a lakásunkat. A száraz klímájú vidékekről származó pozsgás nem hagyja cserben a legkevésbé tehetséges kertészt sem. Jól tolerálja a gyenge fényviszonyokat, a száraz levegőt, de még a hosszan tartó szárazságot is. Mindezen megpróbáltatások ellenére él és virul az ablakpárkányon.

10 kiirthatatlan szobanoveny 10

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR