Gyerekkorunkban sokat ettük a mezőn: a papsajt

Gyerekkorunkban sokat ettük a mezőn: a papsajt

Nyálkahártyák gyógyítója.

A papsajtmályva (Malva neglecta)  világszerte elterjedt növény, amely gyomos társulásokban, útszéleken, törmelékes helyeken fordul elő. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli. A lágyszárú növénynek hosszú nyelű, kerek csipkés szélű levelei és kis, rózsaszín-fehér virágai vannak, amelyek júniustól-szeptemberig nyílnak. Korong alakú termése 12-15 üregből áll, és egy kerek sajthoz hasonlít, innen kapta a nevét is.

papsajt sokat ettuk 02

Virágját, levelét és szárát is gyűjtik, gyakorlatilag az egész növény ehető. Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben virága hivatalos drog. Emellett a népi gyógyászat a szárított leveleit is használja.

A mályva virág és levél langyos vizes kivonatait elsősorban köhögéscsillapítóként használják. A kioldódó nyálkaanyagok bevonják a gyulladt nyálkahártyákat és így csökkentik a köhögési ingert, vagy enyhítik a gyomorhurutos tüneteket. Régebben külsőleg bőrbetegségeknél, sebek kezelésénél is gyakran alkalmazták borogatás formájában. Ismert felhasználása migrén, a szájüreg gyulladásos betegségei, gyomorhurut, elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség, szájszárazság esetén is. A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat tartalmaz.

A hagyományos népi orvoslásban többek között légzőszervi megbetegedések, bélpanaszok, bőrproblémák, valamint máj- és vesebetegségek kezelésére alkalmazták. Javasolták tüdőtágulatra teaként és a mellkasra borogatásként is. Kéz- és lábdagadásra papsajt fürdőt ajánl a népi gyógymód.

Leveléből készíthetünk főzeléket, adhatjuk levesekhez, salátákhoz, bab- vagy gabonaalapú ételekhez.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR