Vadon burjánzik, mégsem gyom: egészséges, ehető. Mi az?

Vadon burjánzik, mégsem gyom: egészséges, ehető. Mi az?

Vannak a természetben vadon termő növények, amelyeknek zöldségként, sőt gyógynövényként is jó hasznát vehetjük. Esetenként még a kertünkben is felbukkan egyik-másik.

Meglehet, némi időbe telik megtanulni, melyik hogyan készíthető el a legízletesebben, illetve kitapasztalni, melyik is a kedvencünk. De amit nem lehet elégszer elismételni: a legfontosabb, hogy csakis egyértelműen beazonosított, ehető növényt fogyasszunk el!

Lássuk tehát most ezek közül hármat!

Mályva

A mályvafélék (Malva sp.) több faja is fogyasztható levélzöldségként. Közéjük tartozik például a papsajtmályva (Malva neglecta) is, amely gyomos társulásokban szerte a világon igen elterjedt.

Gyakorlagilag az egész növény ehető, bár általában a leveleket a legegyszerűbb begyűjteni és elkészíteni. A leveles zöldfélékhez hasonlóan készíthetünk belőle főzeléket, adhatjuk levesekhez, salátákhoz, bab- vagy gabonaalapú ételekhez.

A hagyományos népi orvoslásban többek között légzőszervi megbetegedések, bélpanaszok, bőrproblémák, valamint máj- és vesebetegségek kezelésére alkalmazták.

vadon termo eheto gyom 01

Chaga, hamvaskéreg gomba

A hamvaskéreg gombát (Inonotus Obliquus) nem a virágágyásból kell kigyomlálnunk. Érdemes viszont erdőjárás közben nyitva tartanunk a szemünket, hátha meglátjuk ezt a jellemzően nyírfán lakó gombát. A japánok csak "az erdő gyémántjaként" emlegetik. Szinte kizáróan teaként elkészítve fogyasztják ezt az erős antioxidáns hatással bíró gombát. Igen magas a tápértéke, sok benne a B-vitamin, gazdag flavonoidokban, fenolokban, valamint ásványi anyagokban.

vadon termo eheto gyom 02
Charles de Mille-Isles

Útifű

A nagy útifű vagy széles levelű útifű (Plantago major) gyógyhatása és tápértéke miatt is említést érdemel. A felmagzást megelőzően begyűjtött levele nyersen salátákhoz adható, de megfőzve is kiváló. Ajánlatos a leveleket apróra vágni. Ha húsos dolmát készítünk, a recept által előírt szőlőlevelet is helyettesíthetjük vele.

vadon termo eheto gyom 03
Forest and Kim Starr

A népi gyógyászatban leggyakrabban sebek gyógyítására használták. Közismert továbbá – egyebek mellett – gyulladáscsökkentő és enyhe antibiotikus hatása.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR