Gyógyhatással is bír a babérlevél, érdemes teát főznünk belőle

Gyógyhatással is bír a babérlevél, érdemes teát főznünk belőle

A rovarokat is távol tartja.

A nemes babér a legrégebben használt és legelterjedtebb fűszernövények közé tartozik. A szagos levélként vagy illatfaként is ismert növény kemény, fényes levele karakteresen fűszeres illatú, kesernyés ízű. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz.

A babérlevél gyógyhatással is bír: serkenti a vérkeringést, antiszeptikus hatású, emésztést segítő étvágygerjesztő. A levél illóolajai cineolt, más néven eukaliptolt tartalmaznak, ez a vegyület az eukaliptuszban is nagy mennyiségben található. A cineol köptető és baktériumölő hatású, segíti a tüdőben és az üregekben lévő váladék felszakadását. Inhaláló adalékként a babérlevél illóolajai is bevethetők náthás, felső légúti megbetegedések, hörghurut esetén. A babérlevélből készült tea izzasztó és köptető hatású lázas betegeknél.

A babérlevél ugyanakkor természetes tartósítószer is. Nemcsak az íze miatt érdemes egyes ételekbe, ecetes savanyúságokba tenni, de a csíraölő képessége is segít a hosszabb eltarthatóságban. A molyok és más rovarok egyáltalán nem kedvelik a babérlevél illatát. Érdemes ezért néhány levelet vagy pár csepp babérolajjal átitatott rongyot tenni például a ruhásszekrénybe vagy a kamrába.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR