A tökéletes csülök receptje

A tökéletes csülök receptje

Mit jelent, hogy tökéletes recept? Van olyan egyáltalán? Ahány ház, annyi szokás. Ki így szereti, ki úgy. Másként tálalják és készítik el faluhelyen kemencében és másként a legmenőbb vendéglátóhelyeken.

Néhány fontos és jellemző paraméterében, azonban mindegyik megegyezik, amikor azt mondjuk: Ez volt életem legjobb sült csülke. Legyen a hús omlós, a bőre ropogós, mint a csipsz, teljes keresztmetszetében finoman fűszeres legyen, és finoman füstölt íz hassa át. Bizony egy kezemen meg tudom számolni hányszor ettem életemben ilyet. Éveken át kerestem a módszert hogyan tudnám otthon reprodukálni. Próbáltam kuktában előfőzni, nagyon forró kemencében a tepsit lefedve, alatta vízzel és még ki tudja hány módszert. Finomak lettek, de nem a várva várt íz és eredmény.

Most, hogy jó pár éve belülről is foglalkozom a gasztronómiai eszközökkel, sok szakáccsal és más kiváló (pl. könyvelő) szakemberrel hoz össze a sors, más módon közelítem meg a kérdést. Egy módszerrel nem érek célt egykönnyen (és nem mindig reprodukálható az eredmény), vagy ahogyan a szólás tartja, egy fenékkel nem lehet több lovat megülni. Kombinálni kell a módszereket. A leghagyományosabbat a legmodernebbel. Szét kell szedni részekre, majd úgy összerakni, hogy megkapjuk amire vágytunk.

Szedjük szét tehát a kívánalmakat részekre:

  • Teljes keresztmetszetében fűszeres legyen
  • Enyhén füstös íz
  • Omlós hús
  • Ropogós bőr

Majd minden paraméterhez társítsunk technológiát.

  • Pácolás
  • Hidegfüstölés
  • Sous-vide (alacsony hőfokon puhítás)
  • Kemencés sütés

Jelen cikknek két célja van, miszerint:

- Vannak ételek ahol a gyors módszer alkalmazható (vagy alkalmazandó) de bizonyos esetekben, ha az igazit szeretnénk elkészíteni igen sok időbe telhet. Ha egymás után tesszük a később bemutatandó folyamatokat láthatjuk, hogy sok időbe telik. Az idő nem effektív munkaórát jelent, mert az nem sok. Sokkal inkább az egymásra épülő technológiák miatti időt. Egy rozéra sütött sertés szűz elkészítése gyors dolog, egy vastag csontos sertéshúsé bizony több időt kíván.

- Megmutatni hogyan lehetséges otthoni körülmények között elérni a leírt eredményt és ezzel megkapni a megérdemelt ízt valamint elkápráztatni családunkat, vendégeinket.  

Kedves Olvasó, innen igyekszem első szám első személyből áttérni többes szám első személybe, és segíteni az elkészítésben. Mondhatni: főzzünk együtt!

Pácolás:

Két dolog kell hozzá az alapanyagon kívül - alapanyagnak az első csülköt válasszuk, mert az kiváló 2 adagnak, valamint még kezelhető a hús vastagsága. Bevált finom fűszerkeverék és 5%-os sótartalmú páclé. A vizet forraljuk fel, hűtsük vissza 30 fok alá majd keverjük bele a sót. 5 liter vízhez 25 dkg sóra lesz szükségünk. Majd tegyük bele a fűszereket. Igen jó hatást érhetünk el, ha a fűszerekből főzünk egy nagyon tömény teát. Ehhez kissé törjük meg a fűszereket, és 20 percen keresztül tartsuk kevés vízben, forráspont közelében. Ezek után nagyon jó szolgálatot tud tenni egy sűrű szövésű teatojás, avagy fűszertojás. A teát öntsük bele a sós vízbe, a fűszereket pedig belógathatjuk a páclébe, hogy további ízek szabaduljanak fel a már megpuhított fűszerekből.

Csülök

Milyen fűszereket használjunk? Bors, szegfűbors, koriander, mustármag, köménymag, boróka, babérlevél. Az öt liter vízhez a fűszerek adjanak ki egy kisebb maréknyit. Ezek a fűszerek együttesen nagyon kellemes, kissé illatos aromát adnak a húsnak. Amennyiben a húst pár helyen hegyes csontozó késsel megszurkáljuk, akkor a pác még mélyebbre tud hatolni.

De mennyi ideig is pácoljuk? Az bizony kitesz egy egész napot, azaz 24 órát. És ügyelve rá, hogy hűvösben. Ha meg tudjuk oldani, hogy mindez a hűtőszekrényben történjen, akkor tegyük be, ha nem, akkor mindenképpen 10 fok alatt tartsuk a pácoló edényt, egy jó hideg pincében, lefedve.

Füstölés:

A hobbikert.hu-n már korábban bemutattunk egy több részes cikksorozatot a füstölésről . Itt annyit emelnénk ki belőle, hogy mit alkalmazunk belőle a bepácolt csülkeinkhez.  2 óra tömény hidegfüstre lesz szükségünk. Mikor azt mondjuk hideg, akkor tényleg alacsony, 20 fok alatti hőmérsékletű, nagyon tömény füstre fókuszáljunk. Személy szerint én a füstgenerátoros hidegfüstölést használom már évek óta, igen nagy sikerrel. Ezen módszerrel tényleg a levegőnél alig pár fokkal melegebb, nagyon tiszta, tömény füst állítható elő.

A csülköket akasszuk be a füstölőszekrénybe. De hogyan? Használjunk cukorspárgát és azt fűzzük át a húson pár centire a keskenyebbik végétől. Ha véletlen rendelkezünk otthon jó nagy zsákvarró tűvel, akkor szerencsések vagyunk, és ne féljünk használni, miután jó alaposan mosószeresen megtakarítottuk. Ha nem, akkor ajánlanánk egy nagyon jó alternatív módszert. Szúrjuk át a csülköt a már korábban emlegetett hosszú, keskeny, hegyes csontozó késsel. Utána keressünk a sufniban 15-20 cm hosszú 2,5 mm2-es keresztmetszetű kemény rézdrótot. Azt elmosás után, az egyik végén 1 cm-t visszahajtva, és összenyomva tűt kapunk. Tehát a csülök most már be van pácolva, áthúztunk rajta egy madzagot az akasztáshoz. Beakasztjuk a szekrénybe és indulhat a füstölés.

Csülök

Sous-vide:

Elérkeztünk a puhítás lépéséhez. Csülkeinket átjárta mélyen a páclé. Megkapta a külsejére a finom füstös ízt. Következő lépésben zacskózzuk be. Miért is kell bezacskózni? És mit csinálunk utána?

Csülök

Csidei Tamás Sous-Vide szakoktató szerint az alacsony hőmérsékleten (70 fok körül) bekövetkezett puhítás kifejezetten kíméletes, hiszen a húsban marad a nedvesség és fehérjetartalom jelentős része. Felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e, elpusztulnak-e veszélyt okozó kórokozók? Biztonságossá is tehetjük egy precízen beállított hőmérsékletű, vízkeringetős sous-vide káddal, vagy vízbe lógatható termosztát fejjel (Roner), melyeknek segítségével pasztörizáljuk a csülköt.  

Elengedhetetlen, hogy valódi főzhető, magas hőtűrésű és biztonságos kioldódási értékekkel bíró vákuumtasakot használjunk. Mindezek most már elérhetőek magyar gyártásban az otthon használatos külső vákuumozógépekhez is. Fontos, hogy a tasak mindvégig légmentes maradjon, ne engedje el a vákuumot a hőkezelés során sem. Ha elkészült, jeges vízben gyorsan lehűtjük, hogy a biztonságos zónahatáron belül maradjon a csülök. A csülök akkor is kapjon egy gyors sokkoló fürdőt, ha egyből a kemencében végzi, hiszen így tud a forró sütőben, vagy kemencében hirtelen megpirulni a bőre.

Kemencés sütés:

Mostanra már valószínűleg az olvasástól is éhesek lettünk, de ha nekiálltunk elkészíteni, akkor a vendégsereg vagy család már nagyon kíváncsi az eredményre. Készen van a párolt lilakáposzta. A főtt krumpli is tálban van. Asztal megterítve, hiszen már csak nagyon rövid idő választ el minket az ízek orgiájától.

Vágjuk fel a zacskót. Helyezzük el a csülköt a tepsiben, úgy hogy keskeny felével felfele álljanak meg. Lehetetlen küldetés? Nem. Csak vegyük kölcsön feleségünktől a mosogató mellett található rozsdamentes acél tányércsurgatót (mossuk el mósószerrel alaposan használat előtt) és a tepsibe téve, az már szépen megtámasztja a csülköket. Így a bőre sehol nem ér hozzá a tepsihez és a levegő körbejárhatja.

Csülök

A hús puha, finom, már csak a bőrét kell ropogósra sütni. Kedvenc, kézműves söröket áruló, apák boltjában szerezzünk be egy finom barnasört vagy IPA-t. Tegyünk két evőkanál sót egy deci barnasörbe, addig keverve, hogy feloldódjon. Egy ecsettel kenjük be a csülök bőrét. A sör finom ízt ad neki, a só pedig segít a ropogósság elérésében. A kemencét, vagy aki nem rendelkezik kemencével annak a sütőt kell 240-250 fokra előmelegítenie. Majd mehetnek bele a csülkök. 20 perc nagyon sok idő tud lenni. Ilyenkor egy végtelenség, illatok jönnek-mennek, vendégek éhesek, mi izgulunk. 10 perc után fordítsuk meg. Újabb 10 perccel később ellenőrizzük, és süssük, amíg a bőre véleményünk szerint el nem érte a kívánt ropogósságot.

Jó étvágyat kívánunk!

A cikk szerzője Kakuk Szabolcs, a KemenceMánia ( www.kemencemania.hu ) alapítója. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?