Gyógyít, díszít és illatot áraszt az árbocfa

Gyógyít, díszít és illatot áraszt az árbocfa

Keleten templomot építenek fájából, amely évtizedekig illatozik. Levele memóriajavító, fürtvirága édes illatú. Itthon a szabadban is megél, akár magvetéssel is szaporítható. Bemutatjuk az árbocfát!

Az angolok ausztrál vörös cédrusnak, a franciák kínai mahagóninak, de kínai cédrusnak is nevezik. Tudományos neve: Toona sinensis, régebben Cedrela toona volt a neve.

Lombhullató fa, 15-20 m magas lesz, gyors növekedésű. Kérge repedezett, hámló. Hajlamos terebélyes elágazásra, árbocfa akkor lesz belőle, ha mellette versenytársai vannak. Az egész növény illatos, a rovarok szeretik.

Kihajtás után rózsaszín

Fája elégetve is illatos, Kelet Ázsiában templomokban illatosítás céljából használják. Kemény, tartós, de könnyen munkálható, vöröses színű, bútorkészítésre nagyon alkalmas. Levele 60-120 cm hosszú, tengelyén 10-40 db levélke van átellenes elrendezésben, mint a bálványfánál (Ailanthus), amit ecetfának is neveznek. De a bálványfa levelein mirigyek vannak, melyek kellemetlen szagúak. Kihajtás után vöröses bronzszínűek, azután megzöldülnek. A fiatal leveleket Kínában zöldségként fogyasztják sütve és salátaként is, ízük a fokhagymához hasonló.

Az árbocfa virága 50-100 cm-es fürt, melyen kis fehéres színű, 5 szirmú, hímnős, édes illatú virágocskák nyílnak júniusban. Termése tojásdad tok, amely ősszel kinyílik, és kirepülnek szárnyas magvai.

A termés

Szaporítható magvetéssel, vagy gyökérdugvánnyal, de nem olyan erőszakosan terjeszkedő, mint a bálványfa (ecetfa). Napos helyet igényel, az árnyékolást nem szereti. A városi levegőt jól tűri. Talaja jó vízelvezetésű, tápdús legyen.

Hazája Észak-Kína, Malajzia, Ausztrália, Nepál, de Európa hűvös tájain is megél, Franciaországban és Angliában 1862-óta ültetik. Fiatal korában fagyérzékeny, de kifejletten akár -29 C-fokot is elvisel.

Gondozása: virágzás után ízlés szerint alakító metszés. Talaját érdemes a tő körül 5 cm vastagságú komposztfölddel takarni.

Gyógyhatásai: Termése, kérge és gyökere hasznosítható gyógyításra. Tüdőrák, prosztata rák, petefészek rák, cukorbaj ellen használják Kínában. Levelének kivonata memóriajavító.

'Flamingo' nevű fajtája, amelynek levele tavasszal lazacrózsaszínű, majd krémsárga, végül a nyári időszakra élénkzöld lesz. Mivel hajlamos többtörzsűvé válni, nem nő olyan magasra, mint az alapfaj. Meglehetősen drága, angliai faiskolában egy 1,5 m-es konténeres példánya 60 fontba kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR