Gyors árnyat adó lombkoronák: ezek a fásszárúak rohamtempóban növekednek

Gyors árnyat adó lombkoronák: ezek a fásszárúak rohamtempóban növekednek

Zöldben, hűsben.

Jó lenne egy kis árnyék a kertben, de lehetőleg már jövőre? Ebben az esetben érdemes olyan fákat ültetnünk, amelyek nagy iramban növekednek.

Mutatunk néhány ötletet!

A közönséges platán (Platanus hispanica) árnyékolásban verhetetlen a 20 méter szélesre növő koronájával. Évente 50 cm-re lehet magasabb, emellett robusztus, jól tűri a metszést és nem támaszt nagy igényeket a környezetével szemben sem. Végleges magassága a 30 métert is elérheti.

gyors arnyat ado lombkoronak 02

A platán őshonos alternatívája lehet a korai juhar (Acer platanoides). Fiatalon gyorsan nő, kb. 60 cm-t évente, ugyanakkor csodálatosan igénytelen és széles koronája kellemes árnyékot biztosít. Tavasszal a rovaroknak kedvez nektárban gazdag, tápláló virágaival.

gyors arnyat ado lombkoronak 03

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) árnyéka szűrtebb a szárnyas levelek miatt. A fa ősszel piros bogyóival is díszít, amit a madarak is nagyon kedvelnek. Fehér virágai már május-júniusban nyílnak. A fája akár 70 cm-t is növekedhet egy év alatt.

gyors arnyat ado lombkoronak 04

A közönséges nyír (Betula pendula) csüngő ágaival, lazább koronájával igen dekoratív, festői látványt nyújt, amit csak fokoz a jellegzetes fehér kérge. Kb. 90-120 évig él.

gyors arnyat ado lombkoronak 05

Hosszabb élettartamú az Ázsiából származó pompás nyír (Betula maximowicziana), ami 300 éves kort is megélhet. A levelei nagyobbak, a növekedése egyenesebb.

gyors arnyat ado lombkoronak 06
James St. John

Inkább cserje, mint fa a feketebodza (Sambucus nigra), ami akár 60-80 cm-t is növekedhet egy év alatt. Aki nem szeretne sokat várni és őshonos növényt keres a kertjébe, ültessen belőle.

gyors arnyat ado lombkoronak 07

A kecskefűz (Salix caprea) évente 1 métert növekedve hamar eléri a 8 méteres magasságot. Kora tavasszal a virágai az egyik első táplálékforrást jelentik a beporzók számára. A fűz a környezet és a talaj szempontjából is alkalmazkodó.

gyors arnyat ado lombkoronak 08

A zelnicemeggy (Prunus padus) értékes fásszárú, fehér, intenzív illatú virágai április-májusban nyílnak, a méhek és más rovarok előszeretettel látogatják őket. Őszre érnek be a fekete gyümölcsök, amelyeket a madarak szívesen fogyasztják. A növekedés akár 70 cm-t is elérheti évente, a fácska végleges magassága 10 méter körüli.

gyors arnyat ado lombkoronak 09

A japán cseresznye (Prunus serrulata) lenyűgöző, májusban nyíló, világos vagy sötétrózsaszín virágaival. Klasszikus szoliterfa, legfeljebb 7 méter magasra tör, kompakt marad, évente 70 cm-t nő.

gyors arnyat ado lombkoronak 10

A szivarfa (Catalpa bignonioides) Észak-Amerikából származó szoliterfa. Fiatal csemeteként 50 cm-t nő évente, így akár 15 méteres végleges magasságot is elérheti. Zömök, de széles, festői zöld lombkorona mellett május végétől hozza fehér, feltűnő, harangalakú virágait.

gyors arnyat ado lombkoronak 11

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR