Zselnicemeggy, az igazi májusfa

Zselnicemeggy, az igazi májusfa

Apró, görbe fája nem épp ünnepi póznának való, de illatos fehér virágai és feketére érő csonthéjas gyümölcsei mégis népszerűvé tették.

A zselnicemeggy (Padus avium) vagy talán ismertebb nevén a májusfa Eurázsia mérsékelt éghajlatú övezetében elterjedt kistermetű, gyakran már a talajtól elágazó törzsű fa vagy nagyobb cserje. Magyar neve a szláv nyelvek “zöld” jelentésű “zelen” szavából származik. A “Padus” a Pó folyó ősi neve, a Padánia nevet Észak-Olaszország elszakadás-párti politikusai ma is szívesen használják a termékeny és iparban is gazdag Pó-síkság környékének megnevezésére. A zselnicemeggy ugyan igen nagy vízigényű növény, folyóvölgyek, patakpartok kísérője, de azért ez a nyelvi kapcsolat az itáliai folyóval csak feltételezés. Az “avium” fajnév madarakra utal, amelyek valóban szeretik a zselnice termését, de az apró, az ember számára kisebb értékű gyümölcsöt is jelentette.

Keserédes gyümölcse ehető

A zselnicemeggy viszonylag korán fakad, és majdnem egyidejűleg virágzik is. A levelek sötétzöldek, ráncosak, fénytelenek, gyakran visszástojásdadok, a levélnyélen zöld mirigyekkel. A rovarmegporzású illatos fehér virágok látványos fürtökben eleinte felállók, majd termékenyülve lekonyulnak. Az apró csonthéjas gyümölcsök hosszú fürtökben zölden, majd éretten fényes feketén csüngenek. A gyümölcshús keserédes és ehető, a keserűmandula illatú mag, a levelek és a kéreg enyhén mérgezőek, az utóbbi megsértve kellemetlen szagú.

Patakpartok apró, görbe fácskája

A májusfa név a május eleji gazdag virágzással függhet össze. A növény egyik angol neve a “mayday”, amely sokkal régebbi eredetű, mint a csak majdnem százéves nemzetközi segélykérő hívás. Az élő hagyományok szerint állított falusi májusfa póznájának a zselnice görbe törzsecskéje soha nem lehetett alkalmas, viszont dús virágzata díszíthette azt a magasban. Persze lehet, hogy régen nem kellett jutalomért mászni a pózna csúcsára, vagy a szomszéd falu májusfáját éjszaka ellopva megszerezni, és akkor még a virágzó zselnicemeggy is megfelelhetett a manapság annyira divatos álhagyományok nélküli tavaszünnep májusfájának.

zselnicemeggy 02
Zselnicemeggy korai lombfakadáskor előbúvó bimbói

zselnicemeggy 03
Zselnicemeggy levele, a szélén újra egymásba fonódó erekkel

zselnicemeggy 04
Zselnicemeggy rügye és a levélnyél sötétzöld mirigye

zselnicemeggy 05
Zselnicemeggy visszástojásdad levelei

zselnicemeggy 06
Zselnicemeggy dús virágzása

zselnicemeggy 07
Zselnicemeggy virágfürtje

zselnicemeggy 08
Zselnicemeggy érett gyümölcsei

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR