Sósat az édessel.
A mi éghajlatunkon is gyakorta beérő fügéből készülhet finom házias lekvár, aszalt gyümölcs vagy akár – ahogyan Jakab Karolina is tette – töltelék. Karolina fügés galette-et készített, mely egy egyszerű, sokféleképp kiegészíthető alaptészta egy kis sajtos, fügés töltelékkel egybesütve.
Fügés galette-et most készítettem először, bár régóta készültem rá. Nagyon egyszerű és gyors a tészta elkészítése, kezdők is bátran nekiállhatnak.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- sajt
- rozmaring vagy kakukkfű
- 3-4 kanál tejföl
- só
- sütőpor
Ez a mennyiség szerintem elegendő egy 4 tagú család számára.
Ízlés szerint lehet zöldségekkel, gyümölcsökkel, magvakkal tölteni, ízesíteni. Nekem nagyon tetszik a sós-édes párosítás, ezért a sós tésztát édes fügével töltöttem meg. Fügelekvárral is el tudom képzelni.
Biztosan sokszor fogok még galette-t sütni, szerintem nagyon jól illik akár egy esti borozgatás mellé.
Karolina konyhájában egyébként őszibarackos fügelekvár is készült már!