Sok jó füge az aszalóban és a borban is elfér

Sok jó füge az aszalóban és a borban is elfér

Igazi ínyencségek készülhetnek a nálunk is beérő fügéből.

A frissen szedett, érett füge nagyon finom, azonban nem áll el hosszabb ideig. A füge tartósításának egyik módja, ha aszaljuk. Erről a technikáról Gellér Erzsébetet  kérdeztük, akinél a füge aszalása családi hagyomány. Az aszalt fügét pedig még italkészítéshez is használja, alább arról is beszámol, pontosan hogyan.

fuge aszalasa 02

Van 2 db 70 éves fügefánk, a szüleink ültették őket. Rengeteg termés van rajtuk, a füge feldolgozása családi hagyomány.

Az aszaláshoz a fügét félbevágom és a vágott felével felfelé beteszem az aszalóba vagy a légkeveréses tűzhelybe. Ha azt szeretném, hogy tovább elálljon, akkor 20 óra az aszalás ideje. Ha egyből elfogyasztjuk, vagy eladjuk a piacon, akkor 10-12 óra.

fuge aszalasa 03

Aszalás után tüllzacskóban száraz, szellős helyen tárolom, így fél évig áll el. Az aszalt gyümölcsöt le lehet fagyasztani, akkor végtelen ideig eláll.

Nagyon jó, aszúszerű fügebort lehet készíteni az aszalt fügéből.

fuge aszalasa 04

Amire szükség van:

  • 1 kg aszalt füge
  • 1,5 kg cukor
  • 4 liter víz
  • fél zacskó szárított élesztő
  • egy pici citromsav vagy borkősav

fuge aszalasa 05

Így készül:

1 kg aszalt fügét apróra fölszeletelünk vagy húsdarálón ledarálunk. 3 liter vizet és 75 dkg cukrot téve hozzá fazékban közel forrásig hevítjük és ezen a hőmérsékleten tartjuk 15-20 percig. Ezután pár percig forraljuk, majd lehűtjük és 20 gramm citromsavat (vagy borkősavat) teszünk hozzá. Erjesztőedénybe töltjük át és élesztővel erjesztjük. Kierjedés után a bort lefejtjük az üledékről. Utóbbira rátöltünk 3 liter vizet, amelyben 75 dkg cukrot oldottunk föl és erjedni hagyjuk. Erjedés után lefejtjük a bort a seprőről, a két bort összeöntjük és lezárt üvegben tároljuk. A fügebor sajnos 1 éven túl nem tartható el.

fuge aszalasa 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR