Ha éretlen a füge, sültek kísérője lehet

Ha éretlen a füge, sültek kísérője lehet

Ha sok gyümölcsöt is hoz a füge, nem mindig érleli be.

Fügefa-tulajdonosként sokan szembesülnek azzal, hogy bár a növényük szépen terem, a gyümölcsök nem érnek be. Bránya Mária  az éretlen szemeket savanyúságként tartósította, a következőkben röviden bemutatja, hogyan.

"Fügedzsemet készítettem, és az éretlen szemeket kiválogattam. Feltettem a Befőzés=tartósítás, savanyítás nevű Facebook-csoportba, és ott kaptam az ötletet, hogy tegyem el savanyítva. A receptet is onnan kaptam.

eretlen fuge sultek kiseroje 02

A recept így szól:

A be nem érett fügéket leszedjük és mindegyikről levágjuk a kacsot. Egy nagy fazékban vizet melegítünk, ebben fogjuk felforralni a fügét, hogy kijöjjön belőle a fehér nedv. Főzni nem kell, amikor felforrt, szűrőkanállal kiszedjük egy edénybe hideg vízbe, utána kiszedjük egy szűrőbe, ahonnan üvegbe rakjuk. Csemege lével felöntjük, és utána befőző automatában 80 fokon 30 percig hőkezeljük.

A csemege léhez szükséges:

  • 5 liter víz
  • 9 dl ecet
  • 1 kg cukor
  • 6 evőkanál só

A recept több fügéhez van írva, de arányosan le kell csökkenteni a hozzávalókat. Én a 3 üveghez másfél liter vizet használtam az 5 liter helyett.

eretlen fuge sultek kiseroje 03

Most készítettem először savanyított fügét, szerintem finom lesz sült húsok mellé. Sajnos még nem tudok véleményt mondani, mert ez az első próbálkozás. Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR