Ha sok a füge, érdemes többféleképpen feldolgozni, tartósítani. A legegyszerűbb és talán legáltalánosabb módszer erre az aszalás, de készülhet belőle lekvár, őszibarackos lekvár vagy fügezselé is.
Falusiné Melinda ezúttal nem csak aszalta, hanem mézben tette el a fügét, többek között a még nem teljesen éretteket is.
"Immár második éve készítek mézes fügét. Nem sok mindenre van szükség az elkészítéshez. Nekem van aszalógépem, abban kb. 10 óra alatt készült el a négybe vágott füge. Erre alkalmasak a nem teljesen beért fügék is.
Az aszalt fügét száraz, tiszta üvegekbe pakoltam, tettem melléjük egész fahéjrudakat, végül felöntöttem akácmézzel, de lehet bármilyen mézzel készíteni. Végül lezártam. Arra kell figyelni, amikor a mézet öntjük rá, néha ütögessük meg az üveg alját, hogy a buborékok kimenjenek belőle. Így teljesen légmentesen le tudjuk zárni a fügét. Miután lezártam, kamrapolcra kerül. Attól nem kell megijedni, ha kristályosodni kezd a méz, semmi baja nincsen, ugyanúgy fogyasztható.
Nagyjából egy hónap múlva lehet enni belőle, addigra a fahéj kellemesen átjárja a mézet és a fügét. Minél tovább áll, annál kellemesebb lesz az íze.
Nassolni is nagyon jó. Télen, náthás időszakban tökéletes elrágcsálni pár aszalt fügét. A fahéjas mézet felhasználjuk teába, sütemény tésztájába, vagy csak kiskanállal kieszegetjük az üvegből a megmaradt mézet. aminek nem kevés jótékony hatása van a szervezetünkre."