Mézben, fahéjjal pihen a füge, így eláll télire

Mézben, fahéjjal pihen a füge, így eláll télire

Ha sok a füge, érdemes többféleképpen feldolgozni, tartósítani. A legegyszerűbb és talán legáltalánosabb módszer erre az aszalás, de készülhet belőle lekvár, őszibarackos lekvár vagy fügezselé is.

Falusiné Melinda ezúttal nem csak aszalta, hanem mézben tette el a fügét, többek között a még nem teljesen éretteket is.

"Immár második éve készítek mézes fügét. Nem sok mindenre van szükség az elkészítéshez. Nekem van aszalógépem, abban kb. 10 óra alatt készült el a négybe vágott füge. Erre alkalmasak a nem teljesen beért fügék is.

mezben fahejjal fuge 02

Az aszalt fügét száraz, tiszta üvegekbe pakoltam, tettem melléjük egész fahéjrudakat, végül felöntöttem akácmézzel, de lehet bármilyen mézzel készíteni. Végül lezártam. Arra kell figyelni, amikor a mézet öntjük rá, néha ütögessük meg az üveg alját, hogy a buborékok kimenjenek belőle. Így teljesen légmentesen le tudjuk zárni a fügét. Miután lezártam, kamrapolcra kerül. Attól nem kell megijedni, ha kristályosodni kezd a méz, semmi baja nincsen, ugyanúgy fogyasztható.

mezben fahejjal fuge 03

Nagyjából egy hónap múlva lehet enni belőle, addigra a fahéj kellemesen átjárja a mézet és a fügét. Minél tovább áll, annál kellemesebb lesz az íze.

mezben fahejjal fuge 04

Nassolni is nagyon jó. Télen, náthás időszakban tökéletes elrágcsálni pár aszalt fügét. A fahéjas mézet felhasználjuk teába, sütemény tésztájába, vagy csak kiskanállal kieszegetjük az üvegből a megmaradt mézet. aminek nem kevés jótékony hatása van a szervezetünkre."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR