Vigyázat! Függőséget okoz.
Fügéhez jutni manapság már itthon sem olyan bonyolult, sőt, a szerencsésebbeknek saját, termő fügefa díszíti a kertjét. A fügének többféle felhasználási módja ismert, készülhet belőle lekvár vagy pite, éretlen gyümölcsei sültek kísérőjeként tökéletes, sőt, a leveleiből még szörp is főhet. Most egy nem csak finom, de ha találékonyak vagyunk, még nagyon dekoratív fügés desszertet mutatunk be, melyet Edit Lichtenberger ismertet a következőkben.
"Mivel én is először készítettem fügesajtot, bárki nyugodtan nekiállhat, aki hozzáfér mézédes fügéhez.
A cukron és kevés citromleven kívül más alapanyag nem is kell.
A mennyiségek 1 kg fügéhez:
- 20-30 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
Úgy készül, mint a lekvár, csak sűrűbbre kell főzni.
A fügét mosás és tisztítás után apró darabokra feldaraboljuk. A végeit levágjuk, majd puhára főzés után turmixoljuk. Ezt követően is főzzük nagyjából még negyedórát, majd hozzáadjuk a cukrot és citromlevet. A cukorral még addig főzzük, hogy ha egy kistányérra teszünk belőle, nem csúszik le a tányérról (odaköt). Ezután vizezett tálcára simítjuk, hidegebb, szellősebb helyen szikkasztjuk. Vagy egyszerűen légkeveréses sütőbe tesszük, ahol a hőfokot nem kell bekapcsolni. Majd felszeleteljük vagy kiszúró formával kivágjuk. Dobozba rakjuk úgy, hogy közé sütőpapírt teszünk, és mehet a hűtőbe."