Ha sok a fügénk, főzzünk belőle sajtot!

Ha sok a fügénk, főzzünk belőle sajtot!

Vigyázat! Függőséget okoz.

Fügéhez jutni manapság már itthon sem olyan bonyolult, sőt, a szerencsésebbeknek saját, termő fügefa díszíti a kertjét. A fügének többféle felhasználási módja ismert, készülhet belőle lekvár vagy pite, éretlen gyümölcsei sültek kísérőjeként tökéletes, sőt, a leveleiből még szörp is főhet. Most egy nem csak finom, de ha találékonyak vagyunk, még nagyon dekoratív fügés desszertet mutatunk be, melyet Edit Lichtenberger ismertet a következőkben.

"Mivel én is először készítettem fügesajtot, bárki nyugodtan nekiállhat, aki hozzáfér mézédes fügéhez.

A cukron és kevés citromleven kívül más alapanyag nem is kell.

A mennyiségek 1 kg fügéhez:

  • 20-30 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve

fugenk fozzunk belole sajtot 02

Úgy készül, mint a lekvár, csak sűrűbbre kell főzni.

A fügét mosás és tisztítás után apró darabokra feldaraboljuk. A végeit levágjuk, majd puhára főzés után turmixoljuk. Ezt követően is főzzük nagyjából még negyedórát, majd hozzáadjuk a cukrot és citromlevet. A cukorral még addig főzzük, hogy ha egy kistányérra teszünk belőle, nem csúszik le a tányérról (odaköt). Ezután vizezett tálcára simítjuk, hidegebb, szellősebb helyen szikkasztjuk. Vagy egyszerűen légkeveréses sütőbe tesszük, ahol a hőfokot nem kell bekapcsolni. Majd felszeleteljük vagy kiszúró formával kivágjuk. Dobozba rakjuk úgy, hogy közé sütőpapírt teszünk, és mehet a hűtőbe."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR