Sültek pikáns, különleges kiegészítője a gyömbéres-chilis sárgabarack

Sültek pikáns, különleges kiegészítője a gyömbéres-chilis sárgabarack

Fűszeres, gyümölcsös lekvár.

Tőkeiné Kiss Mariann  kertjében sokféle gyümölcs és zöldség megterem. Ezekből különleges lekvárokat készít: fokhagymás feketeszőlő, kakukkfüves lilahagyma, bazsalikomos körte, édes-chilis gyümölcsök is kerülnek a család asztalára. Nemrégiben az egyik Facebook-csoportban gyömbéres-chilis sárgabaracklekvárját mutatta be, mely azonnal felkeltette a figyelmünket. Megkértük hát, mutassa be nekünk, hogyan készíti.

"Idén harmadik éve készül ez az íz. A korábbi időszakokban fokhagymás feketeszőlő, kakukkfüves lilahagyma, bazsalikomos körte, édes-chilis málna, ribizli, füge is készült. Minden olyan, ami a kertben megterem. Minden évben készül tkemali is, a grúzok szilvaszósza. Ezen a képen az előző évben készült tkemali van, és ott a sárgabarack diós volt.

gyomberes chilis sargabaracklekvar 02

Szépen terem a kertünk, az alapanyagok onnan származnak. Igyekszem többféle haszonnövényt ültetni és mindent feldolgozni. Permet őket sosem éri. Gyümölcsfáink is termőre fordultak, igaz, az ez évi fagy nem kedvezett. Pár szem őszibarackunk van, a sárgát az idei gyömbéres-chilis lekvárhoz a helyi, pásztói piacon vettem. Az előző évben az időjárás kegyesebb volt, bőven biztosított alapanyagot a kert.

gyomberes chilis sargabaracklekvar 03

Így készül a gyömbéres-chilis sárgabaracklekvár

Hozzávalók

  • 3 kg magozott sárgabarack
  • 80 dkg kristálycukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
  • 1 kávéskanál őrölt vagy ugyanannyi friss, reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanál darált chili
  • 1 kávéskanál citromsav
  • csipet só
  • 1 zacskó dzsemfix

Elkészítés

Az alaposan megmosott sárgabarackot lobogóan forró vízben tartom szűrőkanálon fél percig. Hűlni hagyom kicsit, majd lehúzom a héját és kimagozom. A most 3 kg mennyiségű, jól megérett sárgabarackot kézzel törtem, 80 dkg cukor és 1 kávéskanál gyömbér, ugyanannyi darált chili és citromsav, csipet só keverékével 2-3 órát állni hagytam. Rövid ideig főztem ezután, 10-15 percig. Dzsemfixszel sűrítettem, 1 csomagot használtam. Hagytam kellemesen folyósra, hogy fogyasztáskor a sülteket, grilleket mártogatni lehessen bele.

A rövid főzés közben érdemes kóstolni, a gyömbér és a chili mennyiségét igény szerint növelni. Ha a barack kézzel nem volt eléggé homogénre törhető, mert olyan fajta vagy nem volt egészen érett, akkor botmixerrel segíthetünk ezen. Darabok azonban akkor is maradjanak benne, mert úgy finom.

A fenti mennyiségből 12 db 250 ml-es üveg telt meg. Ebből az ízből a családnak, barátoknak elegendő lesz. Készüljön inkább többféle, többfajta finomság. Törekszem a változatosságra, a különlegességek készítésére.

gyomberes chilis sargabaracklekvar 04

Öt-hat éves szószok, lekvárok is várakoznak még a kamrában. Nem különösebben hűs a hely, szobahőmérsékleten is eláll. Felbontás után hűtőben tartandó, 2-3 hétig onnan is biztonsággal és ugyanolyan ízélménnyel fogyasztható.

Ajánlom minden sült, frissen sült mellé. Szárnyasokat, halakat fogyasztunk leginkább, de egy jó ropogós csülök steak burgonya körete is szívesen fogadja. Grillezéskor is mindig van az asztalon. Ünnepi ételek kísérője is lehet."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR