Hálás kis szobanövény a törpebors

Hálás kis szobanövény a törpebors

Nem bánja, ha magára hagyjuk.

A törpebors (Peperomia)  a kezdő kertészek ideális választása. A levéldísznövénynek kb. 1700 faja és fajtája létezik, ezek szinte a trópusokon mindenütt elterjedtek, főként Dél-Amerikában, az Amazonas környékén.

Nem különösebben nagyok és a virágzásuk sem lenyűgöző. Viszont zöldet hoznak a lakásba, kevés törődéssel is beérik, sokoldalúan díszítenek, változatos, szemet gyönyörködtető leveleikkel.

torpebors halas 02
阿橋 HQ

A levelük nem csak a zöld különböző árnyalataiban pompázhat, de sárga, rózsaszín, piros, lilás és ezüst mintázatú levelekkel rendelkező fajták is léteznek. Némelyik fajtánál simák, máshol érdesebbek, ráncosak és gyakran többrétegűek, ami miatt élettelinek tűnik a növény. Néhány fajtának mókás, vidám zsinórra hasonlító, vastag zöld virágszára van.

torpebors halas 03
Dr. Alexey Yakovlev

A törpebors ideális választás azok számára, akik nem szeretnének (vagy nem tudnak) sokat törődni a szobanövényeikkel, de mégis valami zöldre vágynak a lakásban. A növény legjobban világos helyen érzi magát, azonban kerüljük a teljes napfürdőt. Az öntözésnél arra kell ügyelni, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki és a leveleket ne érje a víz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR