Hamisított FELCO metszőollók százait semmisítette meg a vámhatóság Cegléden

Hamisított FELCO metszőollók százait semmisítette meg a vámhatóság Cegléden

A metsző- és vágóeszközöket gyártó svájci vállalatnak, a FELCO-nak szembesülnie kellett az óra- és luxusmárkák gyakori problémájával, a hamisítással.

Nemrég több száz hamis FELCO 2 metszőollót – amely több mint 70 éve a márka ikonikus darabja – foglaltak le és semmisítettek meg a magyar vámtisztek. Egy hobbiból kertészkedő és FELCO szerszámokat használó vámtiszt ismerte fel a hamisítványokat a Kínából érkező konténerben. A FELCO-t igencsak aggasztja az eset, és szeretne még hatékonyabb eszközökkel küzdeni a hamisítás ellen.

Több száz hamis FELCO 2 metszőollót semmisített meg 2020. december 3-án a magyar vámhatóság Cegléden. A magyar határon lefoglalt hamisítványokat egy Kínából érkező konténerben találták meg, amely tele volt különféle árucikkekkel. Az illetékes szervek vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi lett volna a hamisítványok végső célállomása. A hamis metszőollók acél és alumínium anyagát a megsemmisítés után újrahasznosítják.

hamisitott felco metszoollok 02

A szemfüles vámtiszt, egyben lelkes kertész

Érdekesség: a hamisítványok felfedezése egy magyar vámtiszt leleményességének köszönhető, aki egyben amatőr kertész, és maga is használ FELCO szerszámokat. Azonnal felismerte a hamis eszközöket, és értesítette a feletteseit, valamint a FELCO magyarországi importőrét. Ez utóbbi pedig nyomban kapcsolatba lépett az anyavállalattal, miután megszerezte a magyar vámhatóság által lefoglalt termékeket.

"A hamisítás nem csupán az óra- és luxusipart érinti. Mi is hosszú évek óta rendszeresen szembesülünk ezzel a problémával. A FELCO 2 metszőollót másolják le messze a leggyakrabban" – magyarázza Stéphane Poggi, a FELCO SA társ-vezérigazgatója. "Csak ennek az egy szállítmánynak a lefoglalása 20.000 eurós átveréstől mentette meg a vásárlókat".

A magas hozzáadott értékű, minőséget, tartósságot és megbízhatóságot sugárzó FELCO-eszközök gyakran válnak hamisítás áldozatává. A hamisítványok főképp Ázsiából származnak. A gyakran igen alacsony áron kínált, rosszminőségű hamisítványok számos országba eljutnak, elsősorban az amerikai és európai piacra, általában az Amazon vagy az eBay online webáruházon keresztül.

hamisitott felco metszoollok 03

Erélyesebb ellenintézkedések

"A FELCO vállalat aktívan küzd a hamisítás ellen, bevetve számos különböző online és offline intézkedést, amelyet igyekszünk hatékonyabbá tenni, tudva, hogy méretünkből adódóan sajnos mind a pénzügyi, mind az emberi erőforrásaink végesek, ezért célzottnak és hatékonynak kell lennünk" – jegyzi meg Pierre-Yves Perrin, a FELCO SA-t és a FELCO-márkajogokat birtokló Flisch Group vezetője. Jogászként egyben őt bízták meg a FELCO szellemi tulajdonának védelmével.

A FELCO importőrökből és kereskedőkből álló nemzetközi hálózata már számos belső piacon kutat hamisítványok után. Az interneten egy minden nemzetközi platformra kiterjedő, automata megfigyelővel (RED POINT) folyamatosan szemmel tudják tartani az online vásárlásokat. Ezenkívül érdemes megemlíteni az amerikai piacot célzó realfelco.com nevű weboldalt is, amely segítségével a vásárló maga is megállapíthatja, hogy egy adott termék hamis-e vagy sem.

hamisitott felco metszoollok 04

Képzés a vámtiszteknek

Az elkövetkezendő két éven a FELCO kísérleti programként bevezeti a termékek egyedi azonosítását, hogy megállapíthassák azok eredetiségét, összefogva egy a határellenőrzés területén tevékenykedő társasággal. Ez utóbbi cég vámfelügyeleti eljárást készít a partnereinknek, és legfőképp speciális képzést nyújt a vámtiszteknek, amely során megtanítják őket felismerni bizonyos termékek esetleges hamisítványait. A program elsőkörben néhány előre kiválasztott piacra fog korlátozódni.

A FELCO nagyon komolyan veszi a hamisítás problémáját. A hamisítványok ártanak a termékek és a vállalat jó hírének. A probléma egyre gyakoribb, és a hamisítás elleni küzdelem az egész vállalat közös ügyévé vált. Ezért is elengedhetetlen, hogy a FELCO minden külső és belső partnerével összefogva szoros együttműködést építsen, hogy közös erővel nyomás alatt tartsák a hamisítókat.

 
A FELCO SHOP (www.felco-shop.hu) a svájci gyártó és a hazai forgalmazó partnere a hamisítás elleni fellépésben. Nézd meg az igazi FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész választékot >>
 

Forrás: OTS

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?