Így ültesd el a kicsíráztatott édesburgonyát!

Így ültesd el a kicsíráztatott édesburgonyát!

Az édesburgonya gumója vízben könnyen kicsírázik. De hogyan tovább? Lássuk lépésről lépésre!

A kellő méretet elért, saját gyökérzettel rendelkező hajtásokkal nincs más teendőnk, mint lecsípnünk azokat a gumóról azon a ponton, ahol összekapcsolódnak.

Ha a hajtásnak esetleg nem fejlődött ki teljesen a gyökere, vízbe téve gyökereztessük ki. Egy tiszta befőttes üveg vagy vizes pohár megfelel a célra, amelyet a gyorsabb gyökerezés érdekében meleg, napos ablakpárkányon helyezzünk el.

Amikor a hajtás gyökere már elég nagy és kifejlett, készen áll az elültetésre.

Itt megnézheted videón is:

Ha az édesburgonyát szobanövényként szeretnénk nevelni, keressünk számára egy alul vízelvezető nyílással ellátott, kisebb virágcserepet. Töltsük meg jó minőségű ültetőkeverékkel. A cserép pereme alatt hagyjunk 2-3 cm-t szabadon.

Érdemes az ültetőkeverékbe lassú lebomlású, szabályozott tápanyagleadású műtrágyát kevernünk. Alaposan keverjük össze az ültetőkeverékkel.

Készítsünk az ültetőkeverék közepébe egy kis ültetőgödröt, amely elég mély és széles a hajtás gyökerének.

Egy-egy gödröcskébe 1-2 hajtást helyezünk el óvatosan, töltsük fel ültetőkeverékkel, majd lapogassuk el. Fontos, hogy a a levegő ne essen csapdába a gyökereknél.

Alaposan öntözzük meg. Ha öntözés után azt látjuk, hogy az ültetőkeverék nagyon összeesett, töltsük fel a cserepet további ültetőkeverékkel.

 edesburgonya elultetese 02
curiously_unique

A cserepet állítsunk napos helyre, és a földjét tartjuk nyirkosan, de arra ügyeljünk, hogy a cserép soha ne álljon pangó vízben. Az ujjunkat a második ujjpercig dugjuk a földbe. Ha száraznak érezzük, locsoljuk meg a növényt. Ha a föld nyirkos a ledugott ujjbegyünknél, még várjunk az öntözéssel.

A növény rendszerint gyors növekedésnek indul. A cserép méretétől függően előfordulhat, hogy egy idő után át kell ültetünk vagy vissza kell metszenünk a túlburjánzott gyökerét.

Ha a kertben vagy az erkélyen, balkonládákban szeretnénk édesburgonyát termeszteni, akkor számolnunk kell azzal, hogy a növénynek hosszú, napos vegetációs időszakra van szüksége. Az édesburgonyának – fajtától függően – legalább 100-140 nap fejlődésre van szüksége ahhoz, hogy betakarításra érdemes termést érleljen. Ez azt jelenti, hogy a ideális esetben már az utolsó fagynap előtt hat héttel meg kell kezdenünk a gumók csíráztatását.

edesburgonya elultetese 03
Forest and Kim Starr

Ha az édesburgonyát konténeres növényként szeretnénk termeszteni, alul vízelvezető nyílásokkal rendelkező balkonládákról, valamint jó minőségű ültetőkeverékről kell gondoskodnunk. Érdemes az ültetőkeverékbe lassú lebomlású műtrágyát kevernünk.

Az édesburgonya a meleg időjárást kedveli, ezért ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki a palántákat, miután a fagyveszély már egészen biztosan elmúlt. Az is nagyon fontos, hogy a hajtásokat fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti viszonyokhoz. Azaz meg kell edzenünk azokat, különben nincs garancia arra, hogy túlélik a hirtelen környezetváltozást.

Példa a bakhátas termesztésre:

A balkonládákban a föld mindig legyen egyenletesen nyirkos, de nem vizenyős. Az édesburgonya gumója a termesztés bármely szakaszában betakarítva ehető. Fajtától függően azonban általában 100-140 napot vesz igénybe, hogy a termés teljesen kifejlődjön. Fontos, hogy még az első fagyok előtt mindenképpen szedjük fel a földből a gumókat.

Ahhoz, hogy az édesburgonyánk íze a legfinomabb legyen és a lehető legtovább eltartható legyen, 10-14 napig tartsuk egy meleg, száraz helyiségben. Ezt követően már minden további nélkül élvezhetjük az ízletes, tápláló édesburgonyát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR