Az édesburgonya gumója vízben könnyen kicsírázik. De hogyan tovább? Lássuk lépésről lépésre!
A kellő méretet elért, saját gyökérzettel rendelkező hajtásokkal nincs más teendőnk, mint lecsípnünk azokat a gumóról azon a ponton, ahol összekapcsolódnak.
Ha a hajtásnak esetleg nem fejlődött ki teljesen a gyökere, vízbe téve gyökereztessük ki. Egy tiszta befőttes üveg vagy vizes pohár megfelel a célra, amelyet a gyorsabb gyökerezés érdekében meleg, napos ablakpárkányon helyezzünk el.
Amikor a hajtás gyökere már elég nagy és kifejlett, készen áll az elültetésre.
Itt megnézheted videón is:
Ha az édesburgonyát szobanövényként szeretnénk nevelni, keressünk számára egy alul vízelvezető nyílással ellátott, kisebb virágcserepet. Töltsük meg jó minőségű ültetőkeverékkel. A cserép pereme alatt hagyjunk 2-3 cm-t szabadon.
Érdemes az ültetőkeverékbe lassú lebomlású, szabályozott tápanyagleadású műtrágyát kevernünk. Alaposan keverjük össze az ültetőkeverékkel.
Készítsünk az ültetőkeverék közepébe egy kis ültetőgödröt, amely elég mély és széles a hajtás gyökerének.
Egy-egy gödröcskébe 1-2 hajtást helyezünk el óvatosan, töltsük fel ültetőkeverékkel, majd lapogassuk el. Fontos, hogy a a levegő ne essen csapdába a gyökereknél.
Alaposan öntözzük meg. Ha öntözés után azt látjuk, hogy az ültetőkeverék nagyon összeesett, töltsük fel a cserepet további ültetőkeverékkel.
A cserepet állítsunk napos helyre, és a földjét tartjuk nyirkosan, de arra ügyeljünk, hogy a cserép soha ne álljon pangó vízben. Az ujjunkat a második ujjpercig dugjuk a földbe. Ha száraznak érezzük, locsoljuk meg a növényt. Ha a föld nyirkos a ledugott ujjbegyünknél, még várjunk az öntözéssel.
A növény rendszerint gyors növekedésnek indul. A cserép méretétől függően előfordulhat, hogy egy idő után át kell ültetünk vagy vissza kell metszenünk a túlburjánzott gyökerét.
Ha a kertben vagy az erkélyen, balkonládákban szeretnénk édesburgonyát termeszteni, akkor számolnunk kell azzal, hogy a növénynek hosszú, napos vegetációs időszakra van szüksége. Az édesburgonyának – fajtától függően – legalább 100-140 nap fejlődésre van szüksége ahhoz, hogy betakarításra érdemes termést érleljen. Ez azt jelenti, hogy a ideális esetben már az utolsó fagynap előtt hat héttel meg kell kezdenünk a gumók csíráztatását.
Ha az édesburgonyát konténeres növényként szeretnénk termeszteni, alul vízelvezető nyílásokkal rendelkező balkonládákról, valamint jó minőségű ültetőkeverékről kell gondoskodnunk. Érdemes az ültetőkeverékbe lassú lebomlású műtrágyát kevernünk.
Az édesburgonya a meleg időjárást kedveli, ezért ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki a palántákat, miután a fagyveszély már egészen biztosan elmúlt. Az is nagyon fontos, hogy a hajtásokat fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti viszonyokhoz. Azaz meg kell edzenünk azokat, különben nincs garancia arra, hogy túlélik a hirtelen környezetváltozást.
Példa a bakhátas termesztésre:
A balkonládákban a föld mindig legyen egyenletesen nyirkos, de nem vizenyős. Az édesburgonya gumója a termesztés bármely szakaszában betakarítva ehető. Fajtától függően azonban általában 100-140 napot vesz igénybe, hogy a termés teljesen kifejlődjön. Fontos, hogy még az első fagyok előtt mindenképpen szedjük fel a földből a gumókat.
Ahhoz, hogy az édesburgonyánk íze a legfinomabb legyen és a lehető legtovább eltartható legyen, 10-14 napig tartsuk egy meleg, száraz helyiségben. Ezt követően már minden további nélkül élvezhetjük az ízletes, tápláló édesburgonyát.