Hasznos tippek: ennyi mindenre jó a szegfűszeg!

Hasznos tippek: ennyi mindenre jó a szegfűszeg!

Találós kérdés: a szegfűszeg a fának vajon melyik része?

Vannak szerencsés kertészek, akik a bolygónknak azon a felén élnek, ahol a kertben is megterem a szegfűszeg – mégpedig fán. Nem kell azonban bánkódnunk, hogy nálunk erre nincs lehetőség. Egész vagy őrölt szegfűszeget bármikor vásárolhatunk boltban. Íme néhány hasznos ötlet, mire használhatjuk fel!

 szegfuszeg felhasznalasa 05
Biodiversity Heritage Library

Mi fán terem a szegfűszeg?

A mirtuszfélék családjába tartozó szegfűszeg valóban fán terem, mégpedig lándzsás levelű, örökzöld, trópusi fán (tudományos neve Syzygium aromaticum, régi nevén Caryophyllus aromaticus). Őshazája az Indonéziához tartozó Maluku-szigetek, napjainkban elsősorban főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A fa igen víz- és melegigényes növény. Eredeti élőhelyén a szegfűszeg fáját számos különböző célra feldolgozzák.

A konyhai ételízesítőként, illetve gyógyászati célokra használt fűszer a zsenge, pirosló virágbimbókból készül, amelyek alakja valóban szögre hasonlít.

A virágbimbókat még azelőtt takarítják be, mielőtt kipattannának, majd keményre, barnára szárítják azokat. Egészben vagy porrá őrölve hozzák forgalomba. A szegfűszegből illóolaj is kivonható. Magas olajtartalma miatt a szegfűszeget fénytől elzártan célszerű tárolni.

szegfuszeg felhasznalasa 04
voyage-madagascar

A szegfűszeg felhasználása a konyhában

A szegfűszegnek nálunk általában két fő felhasználási területe ismert: egyrészt a konyhában fűszerként, ételízesítőként használjuk, másrészt a téli ünnepek alatt dekorálunk vele. Gyakori például, hogy karácsonykor szegfűszeggel körbetűzdelt narancsot helyezünk ki finom illatot árasztó, hangulatos díszként. Főzéshez használhatjuk a szegfűszeget egészben vagy porrá őrölve. Ha egészben kerül az ételbe, fogyasztás előtt általában eltávolítjuk azt, hogy még véletlenül se harapjunk rá.

szegfuszeg felhasznalasa 03

Az egész szegfűszeggel nagyszerűen ízesíthetünk különböző fűszeres italokat, például forralt bort vagy almabort. Hevítsük fel a vörös bort vagy almabort szegfűszeggel, fahéjdarabkákkal, szerecsendióval, szegfűborssal. Fogyasztás előtt szűrjük át az ízletes ünnepi italt. Ami az ételeket illeti, a szegfűszeg nagyszerűen illik a sütőtökös süteményekhez, mézeskalácshoz, vörösboros körtéhez, valamint hasonló desszertekhez. Olyan húsételek elkészítéséhez is kiválóan felhasználható, mint például a kötözött húsvéti sonka mézes-mustáros páccal vagy a pácolt fűszeres pulyka.

 szegfuszeg felhasznalasa 02

A szegfűszeg gyógyászati célú felhasználása

A szegfűszeget gyógyászati, aromaterápiás célokra is felhasználhatjuk. Az esetek többségében a szegfűszeg illóolajának jótékony hatását fordítjuk a hasznunkra. Az egész szegfűszeggel enyhíthetjük például a fogfájást úgy, hogy a szánkba veszünk és a fájó fog mellett tartunk 2-3 darab szegfűszeget. Fájdalomcsillapító hatásán kívül a szegfűszeg gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Bár a kutatási eredmények csak részben támasztják alá, a szegfűszeg olaja egyes esetekben gyomor- és emésztési panaszok, illetve pattanások ellen, továbbá kisebb bőrsérülések esetén is eredményesen alkalmazható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR