Forralt bor készítése kezdőknek és haladóknak

Forralt bor készítése kezdőknek és haladóknak

Bemutatunk egy alapreceptet és hozzá sok érdekes komponenst, amellyel mindenki megalkothatja a saját ízlése szerinti változatot. Szó lesz arról is, milyen bort (nem) érdemes választani hozzá.

Ahogy érkeznek a mínuszok, úgy teljesedik ki a vágy a felnőtt lélekben valami melengető tényezőre. Minden családnak megvan a maga „miénkalegjobb-eztkóstoldmeg" forralt bor receptje, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik. Közben persze azért cserélődik egy-két komponens!

Akinek még nem lenne ilyen receptje, annak most itt megmutatjuk a legegyszerűbbet, hogy aztán saját ízlése szerint fejleszthesse tovább a forralt bort.

Hozzávalók

1 (7, 5 dl) üveg száraz vörösbor
5 nem púpozott evőkanál cukor
1 citrom leve
6 db szegfűszeg

A hozzávalókat egy lábasban összekeverjük és felmelegítjük, hogy gyöngyözzön (gyakorlatilag addig, amíg a cukor fel nem oldódik), forrnia nem szabad! Kész is, azonnal fogyasztható. Linzerrel még finomabb!

Forralt bor

Variálási lehetőségek:

Édesség

A cukor helyett használhatunk hőálló édesítőszert, vagy mézet is. Aki nem ennyire töményen szereti a forralt bort, önthet hozzá 2 dl almalevet is, ez esetben csak 3 evőkanál cukrot tegyünk a fenti bormennyiséghez.

Fűszerek

Ezen a területen lehetünk leginkább kreatívak. A szóba jövő fűszerek: fahéjrúd, csillagánizs, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió. Fehéröves forralt bor készítők használhatnak bolti fűszerkeveréket is, de sokkal izgalmasabb, ha saját magunk kísérletezünk. A fahéjrudat 2in1 használhatjuk: egyrészt ízesít, másrészt kavargathatjuk vele az italunkat.

Gyümölcsök

Citruskarikát (citrom, narancs, esetleg klementin) akkor használjunk, ha a héja biztosan kezeletlen, tehát vegyszermentes. Ez esetben akkor dobjuk be a készítménybe, amikor az már majdnem készen van. Legalább annyi karikát tegyünk bele, hogy mindenki bögréjébe jusson egy-egy darab.

Kezeletlen narancs

Jól áll a forralt bornak az aszalt gyümölcs is, klassz meglepi, ha elfogyasztás után még a bögre alján szembesülünk néhány szem, borral átitatott aszalt szilvával és mazsolával is. Ha a bólés verziót kedveljük, akkor beledobálhatunk néhány magozott meggyet, illetve önthetünk hozzá meggylevet is.

Édes bor

Édes vagy félédes, félszáraz borokból szintén készíthető finom forralt bor, de ilyenkor természetesen a hozzáadott cukormennyiséget csökkenteni érdemes. Különösen alkalmas a forralt bor készítésére akkor, ha például nem szeretjük az édes bort, viszont kaptunk ajándékba egy palackkal és szeretnénk valamire felhasználni az italt.

Rossz bor

Az általános nézet úgy szól, hogy a rossz bor forralt bor formájában sem lesz jó, azaz nem érdemes arra számítani, hogy majd a fűszerek elnyomják a kellemetlen ízt és finommá válik az elkészült meleg ital. E szabály alól azonban vannak kivételek, ugyanis előfordul, hogy egy-egy bor megjavul. Ha valakinek nagyobb mennyiségű nem-szeretem bor áll rendelkezésére, akkor érdemes egy kisebb mennyiségen megpróbálnia, hogy milyen lesz a belőle készült fűszeres forralt bor. Aki mer, az nyer(het)!

Természetesen akinek van valamilyen különleges receptje, ne fogja vissza magát, várjuk a további megoldásokat a hozzászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR