Karácsony íze és illata - itt vannak a fűszerek

Karácsony íze és illata - itt vannak a fűszerek

Fahéj, szegfűszeg vagy vanília, esetleg mézeskalács fűszerkeverék lesz az, amely közli érzékszerveinkkel, hogy itt a karácsony? Bemutatjuk a legfontosabbakat.

A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács vagy bármilyen mézes sütemény nélkül, aminek felejthetetlen zamatát a mézen kívül a trópusi fűszerek adják. Nyilván az egyes gyártók szigorúan őrzik a keverékeik pontos receptjét, de az összetevők azért szinte mindenhol azonosak.

Az alapfűszerek is egzotikusak

A keverékek alapja a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg. A fahéj egy trópusi bokor héjából nyert fűszer, az erős aromájú szerecsendió egy örökzöld fa termésének magja, míg a szegfűszeg egy másik örökzöld cserje szárított rügye.

Fahéj, szegfűszeg, csillagánizs

Nem hiányozhat az összeállításból két mediterrán ernyős virágú lágyszárú termés, a koriander és az ánizs (vagy az ánizshoz hasonló ízű édeskömény) magja, a fahéj és bors aromáját egyaránt magában hordozó szegfűbors (vagy másik nevén pimentbors), egy egzotikusan erős aromájú gyökér a gyömbér sem. Végül a keverék koronája a kámforos aromájú kardamom.

A kardamom a harmadik legdrágább fűszer a világon

Következzen pár sor a kevésbé ismert kardamom (Elettaria cardamomum, sok helyen: kardamon) növényről.

A gyömbérfélék családjába tartozó 2-3 méter magas, bokros növekedésű kardamom a trópusok, szubtrópusok őshonos növénye, az esőerdők meleg, párás környezetében érzi otthon magát. Fűszerként éretlen termését fogyasztjuk, ami kizárólag kézi szüreteléssel takarítható be. Nem meglepő, hogy az aranyat érő sáfrány (aminek csak bibéjét hasznosítjuk) és az évek alatt beérő vanília után a harmadik legdrágább fűszer a világon.

Hasonlóan gyömbér és kurkuma testvéreihez, a kardamom is rendkívül erős, illatos, kámforra emlékeztető ízű termés.

Kardamom

A perzsa, az arab és a skandináv konyha nélkülözhetetlen része: az arabok kardamomos kávét kortyolgatnak, illetve kínálnak a számukra kedves vendégeknek, Skandináviában karácsonyi süteményekben, tésztákban használják, Indiában pedig - mint a masala fűszerkeverék egyik fő összetevője - húsok, rizsek, teák ízesítőjéül szolgál. A masala teát 100°C-os vízzel forrázva, 5-6 perc áztatás után, pici tejjel vegyítve ajánlom bárkinek, aki enyhén fűszeres, egzotikus forró italra vágyik. Nem csak ünnepnapokra!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR