Gyömbérféle, nem bors.
Az édenmag egy afrikai fűszer, amely már az európai konyhába is utat talált. Ráadásul nem először: a középkorban már széles körben ismert és elterjedt volt az öreg kontinensen is, elsősorban a fekete bors alternatívájaként. Amikor viszont megindult az Indiába irányuló tengeri hajózás, és hódítóútjára kelt a feketebors, az édenmagot szépen lassan elfelejtették. Napjainkban azonban újra felfedezzük és használjuk: a mézeskalács, forraltbor és fűszeres kolbászkák ízesítésében is megjelent.
A magoknak karakteresebben vagy enyhébben kesernyés az ízük, némi gyümölcsös aromával. Mivel a borsnál lágyabbak, kevésbé csípősek, jól illenek a zöldségekhez, padlizsánhoz, burgonyához, halakhoz és más tengeri herkentyűkhöz.
Az afrikai konyhában főként párolt és egytálételekhez, ragukhoz használják, de összetevői a népszerű fűszerkeverékeknek is, például a ’Ras el Hanout’-nak vagy a ’Gâlat dagga’-nak. Gyakran kombinálják jávai borssal és feketeborssal is.
Marokkóban a Ras el Hanout akár 30 összetevőből is állhat
(The Travelista, richardhe51067)
Édenmagnak, Guineai borsnak, paradicsommagnak is nevezik: maga a növény a trópusi Nyugat-Afrikában, a Guineai-öbölben őshonos. Tudományos, latin neve Aframomum melegueta, és meglepő módon semmi köze a borsokhoz, hiszen a gyömbérfélék családjába tartozik. Libériában, Togóban, Nigériában és Ghánában termesztik.
Az évelő, 1,5 méter magasra megnövő növény trombitaalakú virágaiból 10 cm hosszú hüvelytermések fejlődnek, amelyek 60-100 kis magot tartalmaznak.
Afrikában az édenmag gyógynövényként is ismert, mert az illóolaja gyulladásgátló hatású, segíti az emésztést és megrágva melegítőszerként hat. Használják a szájhigiénia megőrzésére is, és úgy tartják, hogy a szívbetegségek ellen is véd.
Fűszerboltban, egzotikus üzletekben vagy az interneten juthatunk édenmaghoz. Amennyiben száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk őrlés nélkül, 2-3 évig megőrzi a minőségét. Az aromáját fokozhatjuk, ha röviden megpirítjuk zsiradék nélkül. Ezután a magokat őröljük meg és a főzés végén adjuk az ételhez.