Hallottál már valaha az édenmagról? Fedezzük fel újra!

Hallottál már valaha az édenmagról? Fedezzük fel újra!

Gyömbérféle, nem bors.

Az édenmag egy afrikai fűszer, amely már az európai konyhába is utat talált. Ráadásul nem először: a középkorban már széles körben ismert és elterjedt volt az öreg kontinensen is, elsősorban a fekete bors alternatívájaként. Amikor viszont megindult az Indiába irányuló tengeri hajózás, és hódítóútjára kelt a feketebors, az édenmagot szépen lassan elfelejtették. Napjainkban azonban újra felfedezzük és használjuk: a mézeskalács, forraltbor és fűszeres kolbászkák ízesítésében is megjelent.

edenmag hallottal rola 02
Inna Moody, Thomas Guenther

A magoknak karakteresebben vagy enyhébben kesernyés az ízük, némi gyümölcsös aromával. Mivel a borsnál lágyabbak, kevésbé csípősek, jól illenek a zöldségekhez, padlizsánhoz, burgonyához, halakhoz és más tengeri herkentyűkhöz.

edenmag hallottal rola 03
Thomas Guenther

Az afrikai konyhában főként párolt és egytálételekhez, ragukhoz használják, de összetevői a népszerű fűszerkeverékeknek is, például a ’Ras el Hanout’-nak vagy a ’Gâlat dagga’-nak. Gyakran kombinálják jávai borssal és feketeborssal is.

edenmag hallottal rola 04
Marokkóban a Ras el Hanout akár 30 összetevőből is állhat
(The Travelista, richardhe51067)

Édenmagnak, Guineai borsnak, paradicsommagnak is nevezik: maga a növény a trópusi Nyugat-Afrikában, a Guineai-öbölben őshonos. Tudományos, latin neve Aframomum melegueta, és meglepő módon semmi köze a borsokhoz, hiszen a gyömbérfélék családjába tartozik. Libériában, Togóban, Nigériában és Ghánában termesztik.

edenmag hallottal rola 05
Marco Verch

Az évelő, 1,5 méter magasra megnövő növény trombitaalakú virágaiból 10 cm hosszú hüvelytermések fejlődnek, amelyek 60-100 kis magot tartalmaznak.

Afrikában az édenmag gyógynövényként is ismert, mert az illóolaja gyulladásgátló hatású, segíti az emésztést és megrágva melegítőszerként hat. Használják a szájhigiénia megőrzésére is, és úgy tartják, hogy a szívbetegségek ellen is véd.

Fűszerboltban, egzotikus üzletekben vagy az interneten juthatunk édenmaghoz. Amennyiben száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk őrlés nélkül, 2-3 évig megőrzi a minőségét. Az aromáját fokozhatjuk, ha röviden megpirítjuk zsiradék nélkül. Ezután a magokat őröljük meg és a főzés végén adjuk az ételhez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR