Ceyloni vagy kasszia? Nem minden fahéj egyforma!

Ceyloni vagy kasszia? Nem minden fahéj egyforma!

Más íz és minőség.

A fahéj a világ egyik legrégebben használt fűszere, már Európában is keresett volt a 18. században. Nem túlzás azt mondani, hogy nem telhet el nélküle egyetlen esztendő sem, különösen a téli ünnepek környékén használjuk előszeretettel levesek, desszertek, forró italok ízesítésére.

A fahéjat a fahéjfa belső kérgéből állítják elő. Több száz különféle fajta létezik, az európai kereskedésekben azonban többnyire a ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum)  és a kasszia (Cinnamomum cassia)  kérgéből készült fűszerrel találkozunk.

fahej ceyloni kasszia 02

A Srí Lankáról származó ceyloni fahéjnak finoman visszafogott aromája van. Magas minőségű, általában fahéjrudakat készítenek belőle.

A fanyar vagy enyhén édes kasszia fahéj általában por alakban kapható. Ez a fűszer kumarin aromaanyagot tartalmaz, amire egyes emberek érzékenyek lehetnek, túlzott fogyasztása májkárosító hatású. A javasolt napi mennyiség 0,1 mg/testsúly kg.

Aki gyakran vagy sok fahéjat használ, jobban teszi, ha a ceyloni fahéjat részesíti előnyben. Ennek ugyanis alacsonyabb a kumarintartalma. A fahéj hámozva, erjesztve és szárítva is kapható, kis tekercsek formájában.

fahej ceyloni kasszia 03

Por esetében nehéz megkülönböztetni őket, de segíthet az, hogy a ceylonit általában jelzik, és drágább is. A rudak esetében azonban már látható az eltérés. A kasszia fahéjnál viszonylag duci lesz a rudacska, mert vastag kéregréteget tekernek fel, míg a ceyloni fahéjnál a rudak több finom kéregrétegből állnak, így vannak összesodorva.

fahej ceyloni kasszia 04

A fahéj legfeljebb 3 évig őrzi meg a minőségét száraz, hűvös helyen tárolva.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR