Ünnepi fűszerek.
Az ünnepi időszakban nem csak a hagyományos fűszerek kerülnek elő, de érdemes a különlegességeket is az ételekbe, italokba csempészni. Finom, forró ital készülhet például szegfűbors és kardamom ízesítéssel.
A szegfűbors íze a borséra emlékeztet, illatában keveredik a szegfűszegé, a szerecsendióé és a fahéjé. Csak kis mértékben, más fűszerekkel együtt szabad használni, mert egyes fűszereket kiemel, másokat könnyen elnyomhat. Pácok, szószok, pástétomok, halételek, vagdalt húsok, sütemények fűszerezésére használják.
A kardamom esetében fűszerként a kicsi, háromszög keresztmetszetű maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk. Desszertek, sütemények, páclevelek ízesítője lehet.
A két fűszerkülönlegességgel ízesíthetjük az alábbi adventi szirupot:
Hozzávalók:
• 500 ml víz
• 350 g cukor
• 2 evőkanál édesköménymag
• 1 fahéjrúd
• 1 evőkanál szegfűszeg
• 1 teáskanál csillagánizs
• 2 cm gyömbér reszelve
• 1 evőkanál kardamom hüvely
• 1 teáskanál szegfűbors egészben
Elkészítés:
1.Tegyük az összes hozzávalót egy serpenyőbe, a kardamomot és a szegfűborsot egy mozsárban törjük össze, majd adjuk a keverékhez.
2. Hagyjuk a keveréket kb. 15 percig lefedve párolódni. Végül öntsük a szirupot egy finom szitán keresztül tiszta üvegekbe.
Nagyon finom fekete teában, tejjel ízesítve.