Így készíts otthon citrom- és narancslekvárt

Így készíts otthon citrom- és narancslekvárt

Megmaradt néhány kiló narancs? Vagy akciósat jutottál hozzá? Már 2 kiló is elég egy főzethez, miért ne próbálnád ki!

Télen lekvárfőzés? Igen, a szezonális citrusfélékből kitűnő dzsemet varázsolhatunk. Narancs- és citromlekvárt főztünk egy tévéműsorban a minap, ti is kipróbálhatjátok a recepteket. Fontos, hogy kezeletlen héjú, lehetőleg bio gyümölcsöket használjatok a lekvárokhoz.

Narancslekvár

Hozzávalók

  • 2 kg bio narancs
  • 1 db citrom
  • 20 dkg cukor
  • 1 liter narancslé
  • 1 teáskanál pektin
  • pár szem szegfűszeg

A narancsokat mossuk meg alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé és vékonyan szeleteljük fel a héjával együtt. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a narancslevet, tegyük bele a szegfűszeget és kezdjük el főzni. 15-20 perc főzés után szórjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, ízesítsük citromlével és forraljuk még pár percig. A még forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

citrom es narancslekvar 03

citrom es narancslekvar 04

Citromlekvár

Hozzávalók

  • 2 kg bio citrom
  • 30-40 dkg cukor
  • 1 teáskanál pektin
  • 6 dl víz

A citromokat mossuk meg alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé, magját szedjük ki és vékonyan szeleteljük fel a héjával együtt. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a vizet és kezdjük el főzni. 15-20 perc főzés után szórjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot és forraljuk még pár percig. A még forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal, és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

citrom es narancslekvar 05

citrom es narancslekvar 01

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR