Megmaradt néhány kiló narancs? Vagy akciósat jutottál hozzá? Már 2 kiló is elég egy főzethez, miért ne próbálnád ki!
Télen lekvárfőzés? Igen, a szezonális citrusfélékből kitűnő dzsemet varázsolhatunk. Narancs- és citromlekvárt főztünk egy tévéműsorban a minap, ti is kipróbálhatjátok a recepteket. Fontos, hogy kezeletlen héjú, lehetőleg bio gyümölcsöket használjatok a lekvárokhoz.
Narancslekvár
Hozzávalók
- 2 kg bio narancs
- 1 db citrom
- 20 dkg cukor
- 1 liter narancslé
- 1 teáskanál pektin
- pár szem szegfűszeg
A narancsokat mossuk meg alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé és vékonyan szeleteljük fel a héjával együtt. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a narancslevet, tegyük bele a szegfűszeget és kezdjük el főzni. 15-20 perc főzés után szórjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, ízesítsük citromlével és forraljuk még pár percig. A még forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Citromlekvár
Hozzávalók
- 2 kg bio citrom
- 30-40 dkg cukor
- 1 teáskanál pektin
- 6 dl víz
A citromokat mossuk meg alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé, magját szedjük ki és vékonyan szeleteljük fel a héjával együtt. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a vizet és kezdjük el főzni. 15-20 perc főzés után szórjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot és forraljuk még pár percig. A még forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal, és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.