Hasznos tippek, hogy miként tudjuk a kertünket felkészíteni a száraz, forró nyarakra

Hasznos tippek, hogy miként tudjuk a kertünket felkészíteni a száraz, forró nyarakra

Alkalmazkodás.

Úgy tűnik, hogy hozzá kell szoknunk a forró, száraz nyarakhoz: az utóbbi években ez az afrikai időjárás számít hazánkban is "normálisnak". A kerti szezon is egyre korábban kezdődik tavasszal és akár még novemberben is sok a tennivaló, "köszönhetően" a klímaválságnak.

Az extrém szárazság és a csapadék nélküli hetek mellett folyamatosan hőhullámokkal küzdünk. A talaj kőkemény és berepedezett, a fű kiégett, a növények hervadnak, lankadnak. A tavasz ugyanakkor fagykárokkal terhelt, ősszel pedig van olyan gyümölcsfa, amiről alig tudunk valamit szüretelni.

kertunket szaraz nyarakra 06

Egyértelmű, hogy az éghajlathoz alkalmazkodó, könnyebben fenntartható kertek építésére kell törekednünk. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a rengeteg öntözést igénylő pázsit helyett olyan növényeket kell keresnünk, amelyek jól bírják a szárazságot és a hőséget.

Nézzük, hogy a megfelelő növényválasztás mellett miként készíthetjük fel a kertünket a kánikulai nyarakra?

kertunket szaraz nyarakra 03

Őrizzük meg a talaj nedvességét

Az egyik legfontosabb szabály, hogy csökkentsük a párolgást a kertben, minél több a csupasz felület, annál több nedvesség veszik el. A víz megtartása a kertben többféle módon lehetséges. Mindenekelőtt vastag növényszőnyeggel érdemes a talajt borítani, amely a talajtakaró fajok mellett évelőket, bokrokat is magában foglal. Az árnyékos és a napos területekre egyaránt megtalálhatjuk a megfelelő talajtakarókat, például a varjúhájat, szálkás zöldhúrt, örökzöld keserűfüvet, talajtakaró rózsákat, püspöksüveget, berkipimpót, japán kövérkét, macskamentát, mirigyes pereszlényt.

kertunket szaraz nyarakra 02

A mulcsozás is segít a talajnedvesség megóvásában. Az ágyásokban leginkább levágott füvet, lombot, ágakat, nyesedéket vagy szalmát érdemes teríteni. A kerti utakat is boríthatjuk nem csúszós anyaggal. A kéregmulcs és a faforgács szép, természetes hatású anyagok. A szilárdabb altalaj érdekében a burkolt területeket vízáteresztővé kell tenni, akár porózus vízáteresztő burkolattal, akár szélesebb hézagokat hagyva a kövek közt, hogy az esővíz a talajba szivároghasson.

kertunket szaraz nyarakra 04

Árnyékoljunk sövényekkel, fákkal, bokrokkal

A nagy forróság ellen a napos területek árnyékolásával is védekezhetünk. Fák, sövények, bokrok lehetnek a segítségünkre, például a gyertyán, a komlógyertyán, a mezei juhar, a barkócaberkenye, a városi szil, a fanyarka jobban bírják a szárazságot más fajoknál. A gyümölcsfák is adhatnak árnyékot. Az almafa ugyan némileg hűvösebb helyen érzi jól magát, de a körte, a kajszi, az őszibarack, a birs melegkedvelőbb. A kisebb fákra kitett háló, fólia, tavasszal a fagykárok, nyáron a napégés ellen védhet.

kertunket szaraz nyarakra 05

Gyűjtsük, tároljuk és hasznosítsuk az esővizet

A földben lévő ciszternák, esőhordók, vagy akár az esőcsatornából induló kis vízfolyások, mélyedések, pocsolyák jobb beszivárgást, hűtést biztosítanak a kertben. Még a kavicsból készült kis földalatti mélyedések, árkok is jól felszívják, megtartják, tárolják, továbbítják az esővizet.

kertunket szaraz nyarakra 07
Samantha Forsberg

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR