Víztakarékosság a lakásban és a kertben

Víztakarékosság a lakásban és a kertben

Ha víztakarékosságról van szó, már a legkisebb odafigyelés is sokat számít, ráadásul nem is csak egyetlen szempontból. Hiszen egyrészt minden egyes csepp megspórolt víz a pénztárcánkat növeli, másrészt pedig nagyon sokat tehetünk ezzel a környezet megóvásáért is. Vagyis mindenki jól jár, ha néhány egyszerű és hétköznapi tippet megfogadunk. Lássuk, miről is van szó!

Miért olyan fontos, hogy spóroljunk a vízzel?

Bár nagyon sokan nem tudják, de ha az átlagot tekintjük, akkor Magyarországon egy nap alatt egy ember 150 liter vizet használ. Ez elképesztő szám, de hidd el, bőven összejön, ha beleszámítjuk a zuhanyzást, a fürdést, a WC-használatát, a kézmosást, a főzést, a mosást és a mosogatást is. Pedig sokkal kevesebb mennyiség is bőven elég lenne ahhoz, hogy komfortos és teljes életet élhessünk. Mit tehetünk ezzel kapcsolatban és mivel lehet spórolni egy kicsit mindezen? Lássuk!

viztakarekossag lakasban kertben 03

1. A csepegő csap nagy ellenség

Nem tűnik nagy dolognak, ha a lakásban csepeg valamelyik csap, hiszen mi gondot okozhat néhány csepp víz, ami a mosogatótálcában vagy a mosdókagylóban landol? Bár elenyészőnek tűnik ahhoz képest, mint amikor teleengedi az ember a kádat vízzel, hidd el, a csepegés mértékétől függően akár több liter víz is pocsékba mehet így egyetlen nap alatt. Vagyis mindenképpen érdemes odafigyelni erre és ha valami gondja van a csaptelepnek, minél előbb szerelőt hívni, aki megoldja a problémát. Ennek megakadályozásához egyébként sokszor elég egy alátétcsere is, amely minimális költséget jelent, mégis sokszor képes azonnal megoldani a gondot.

viztakarekossag lakasban kertben 02

2. Folyik a víz, de minek?

Zárd el a vizet fogmosás közben, ne folyjon a csap, amíg szappanozod a kezedet, és borotválkozásnál sincs szükség folyamatos vízsugárra. Ismerősek ezek az intelmek, igaz? Nem véletlen, hogy ilyen sokat hallottuk már ezeket életünk során, hiszen sok háztartásban épp emiatt szökik magasra a vízdíj, a sok kicsi ebben az esetben is sokra megy. Az egyik vezető oka a vízfolyatásnak pedig rendszerint az, hogy nehezen melegszik be a zuhanyból folyó víz, így a hideg cseppek bizony a kádban vagy a zuhanytálcában landolnak. Ezzel kapcsolatban kétféle megoldás létezik. Egyrészt érdemes összegyűjteni az ilyenkor távozó vizet, hiszen remekül felhasználható lesz majd például a virágok locsolásához. Másrészt ha van rá lehetőség, érdemes termosztátos csaptelepet választani, amelynek lényege, hogy a víz hőfokát nagyon hamar, igen egyszerűen be lehet állítani a segítségével, vagyis azonnal meleg víz folyik majd a csapból. Szintén jó szolgálatot tehetnek e téren az elektromos csaptelepek, amelyek között léteznek olyanok, melyek 5 perc állandó használat után automatikusan leállnak, de kaphatóak olyan verziók is, melyek csak néhány másodpercig üzemelnek, ha nem érzékelnek újabb mozgást a csap alatt.

3. Víztakarékosság a konyhában

Ahogy a fürdőszobában, úgy a konyhában is léteznek olyan apró praktikák, amelyek segítségével rengeteg víz megspórolható a hétköznapos során. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha például fedőt teszel az edényekre főzéskor, hiszen ennek köszönhetően kevesebb vízpárolgással jár a művelet. Szintén megszívlelendő tanács az, hogy a mosogatógépet és a mosógépet mindig töltsd tele, ez ugyanis kevesebb vizet igényel, mintha kétszer indítod el úgy, hogy alig van valami a gépben. Ugyanez igaz a vízforralók esetében is. Ennek köszönhetően ugyanis az energiafelhasználás a harmadával csökkenthető.

viztakarekossag lakasban kertben 04

4. Takarékosan a vízzel a kertben

Ha van olyan része az otthonunknak, ahol a nyári időszakban sok vizet használunk, akkor az minden bizonnyal a kert, hiszen egy-egy öntözés alkalmával rengeteg víz elfolyhat. Alapvetően nincs ezzel semmi baj, hiszen a növényeknek szükségük van a vízre, ám van megoldás a problémára, ha takarékoskodni szeretnél a vízzel. Egy remek tipp ehhez, hogy ha slagot használsz, érdemes rácsatlakoztatni egy szórófejet, amely segítségével akár felére is csökkenthető az elhasznált víz mennyisége. A legjobb persze az, hogy ha van rá lehetőséged, gyűjtsd össze az esővizet, ez ugyanis kiváló lehet a növények vízzel való ellátásához.

viztakarekossag lakasban kertben 05

Ezek mind olyan apróságok, amelyek megoldása nem jelent plusz terhet a hétköznapok során, ugyanakkor évente akár több száz liter vizet megspórolhatsz, amiért a pénztárcád és a bolygó egyaránt hálásak lesznek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR