Hatalmas gömbök tánca a kertben: a 3 legszebb díszhagyma fajta

Hatalmas gömbök tánca a kertben: a 3 legszebb díszhagyma fajta

Vágott virágként vázába tehetjük.

A díszhagymák szépségéhez semmi sem fogható. Gyönyörű látvány, ahogy a hatalmas labdák virítanak a kertben. Rengeteg fajuk és fajtájuk van, akadnak törpenövésűek, lila gömbbel díszítők, visszafogottabb fehér virágzatúak, és igazi óriások is.

diszhagyma hatalmas gombok 06

3 szépséget mutatunk:

Allium 'Globemaster'

A ‘Globemaster‘ az a díszhagymafajta, amely az összes közül a leghosszabb ideig virágzik. A virággömbök folyamatosan megújítják magukat a friss, kis virágok segítségével, amelyek mindig valamivel hosszabbak, mint az elődeik. A fajtát az 1950-es évek végén nemesítették az Allium macleanii és az Allium christophii keresztezésével.

diszhagyma hatalmas gombok 02
Bernard Spragg. NZ

Allium 'Ambassador'

Lélegzetelállító szépség, sokan a legszebb díszhagymának tartják. Találkozhatunk vele vágott virágként a virágárusoknál is, kifejezetten erre a célra nemesítették egyébként, hiszen itt hosszú szárra van szükség. A virággömb színe még a ’Globemaster’ fajtáénál is intenzívebb.

diszhagyma hatalmas gombok 03
Babij

Óriás díszhagyma (Allium giganteum)

Utoljára nyílik a kertben az óriás díszhagyma: a ’Globemaster’ már a tulipánokkal elnyílik, az ’Ambassador’ júniusban díszít. Amikor a nyár nem túl meleg, az óriás díszhagyma először júliusban mutatja meg magát teljes pompájában.

diszhagyma hatalmas gombok 04
F. D. Richards

A nemesítők szorgos munkája ellenére a díszhagymák levele hamar megbarnul. Ahol a növényeket levendulával vagy évelőkkel kombináljuk, ellensúlyozni tudjuk ezt a problémát.

diszhagyma hatalmas gombok 05

diszhagyma hatalmas gombok 07

diszhagyma hatalmas gombok 08

diszhagyma hatalmas gombok 09

diszhagyma hatalmas gombok 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR