Hatalmas retek, kel, karalábé, cékla és takarmányrépa terem az egykor elhanyagolt kertben

Hatalmas retek, kel, karalábé, cékla és takarmányrépa terem az egykor elhanyagolt kertben

Talajjavítás sok szerves anyaggal a lebontott vályogház helyén.

Herman András a Kertészkedők Klubjában mutatta meg a termetes takarmányrépákat, melyeket kertjében nevelt. Azóta kiderült, nem csupán a répák, de több más zöldség is hálás azért a sok-sok szerves anyagért, amely több mint 10 év alatt a talajba jutott.

hatalmas retek kel 08

"Hobbikertész vagyok, a jelenlegi kertemet 13 éve próbálom javítgatni. Első évben a lebontott ház helyén semmi sem maradt meg a dohos szagú, halott vályogban. A kertben a talajt ennyi idő alatt mérhetetlen mennyiségű szerves anyaggal sikerült kicsit jobbá tenni. A második évben 80 mázsa szerves trágya, a két utcás telek növekvő fáinak minden ősszel "berotált" lombja és a kapirgálós tyúkjaim trágyája mostanra szerintem párját ritkítóan erős talajt eredményezett az alig 12x17 méteres területen. Még mindig nagyon kötött, de a nedvességet igen jól tartja.

hatalmas retek kel 04

Rekordjaim:

  • 2 kg-os fekete retek,
  • 10,9 kg-os karalábé,
  • méteres átmérőjű kel,
  • 5,4 kg-os cékla,
  • saláta, paprika, paradicsom inkább hatalmas mennyiségben, mint méretben.

hatalmas retek kel 03

A melegházban 3-4-szeres mennyiség terem a szabadföldihez képest bármiből. Nem használok műtrágyát, sem tápoldatot.

hatalmas retek kel 02

Az első csomag takarmányrépa magot olyan 6-7 éve vehettem, akkor nagyobbak is voltak, olyan 20 kg körüliek. Sosem vettem drága magot semmihez, a multiknál egy- kétszáz forintos az, amiket vetek.

hatalmas retek kel 05

A takarmányrépa az egyelésen és a vetésen kívül szinte nem igényel gondoskodást, nedvesebb években lisztharmatos lehet, amit kezelés nélkül is elég jól tolerál. A leszedett leveleit ősztől adom a tyúkjaimnak. Az öntözést is minimális szinten tartom, a mostani példányok a kert szerintem leggyengébb részén teremtek. Mindössze 6 méteren, kb. 50 cm-es szélességben olyan 130-140 kg termett. Nem hiszem, hogy ettől nagyobb mennyiséget bármely más növény teremne, tapasztalataim szerint.

hatalmas retek kel 07

A termést a tyúkjaim szokták megenni a tél folyamán, ha sok van, akkor májusig a hűvös pincében van. Nekem nem tűnt fel, hogy milyen nagyok a terményeim, míg a csoportban meg nem osztottam."

hatalmas retek kel 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR