Így használd fel az érett komposztot a kertben!

Így használd fel az érett komposztot a kertben!

Az érett komposzt a kertben igen hasznos lehet, mivel különböző tápanyagokat és mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a talaj egészségének megőrzéséhez és elősegítik a növények fejlődését. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mikor és hogyan célszerű kijuttatni az érett komposztot a kertbe.

1. Az ideális időpont a kijuttatásra az ősz vagy a tavasz, amikor a talaj még nedves, de már nem túl hideg. A komposztot alaposan dolgozzuk bele a talajba, hogy ne szárítsa ki a talajt, és hogy biztosítva legyen a tápanyagok egyenletes eloszlása.

erett komposztot kertben 02

2. Mindenekelőtt ellenőrizzük a komposzt állagát. Az érett komposzt általában homogén, sötétbarna vagy fekete, enyhén porózus és földszagú. Ha a komposzt még nem teljesen érett, ne használjuk fel, mivel lehet, hogy túl magas a savtartalma, ami károsíthatja a növényeket.

Csak teljesen érett komposztot használjunk fel, amelyben már nincsenek látható maradványok a kiindulási anyagokból. A nem teljesen érett komposzt ugyanis még tartalmazhat magvakat, gyomokat vagy betegségeket okozó baktériumokat, amelyek károsak lehetnek a növényekre.

erett komposztot kertben 03

3. A komposztot alaposan ássuk bele a talajba, hogy biztosítsuk a növények számára a megfelelő tápanyagokat és javítsuk a talaj szerkezetét. A talajt csak kb. 10 cm mélységig szükséges felásni, hogy ne zavarjuk meg a talajstruktúrát.

4. A komposztot különböző módokon is felhasználhatjuk. Például a kertben található növények alá szórva tápanyagot biztosít, vagy a talajba ásva javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét. A komposztból készült "tea" pedig nagyon jó permetező szer lehet a növények számára.

erett komposztot kertben 04

5. Vigyázzunk, mert az érett komposzt nagyon tápanyagdús és ha túl nagy koncentrációban, közvetlenül érintkezik a növények gyökerével, ez a gyökerek sérüléséhez vezethet. Fontos tehát, hogy ne használjunk túl sok komposztot, mivel ez káros is lehet a növényekre. Az optimális mennyiség nagyjából a talaj 10 százaléka.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR