Mi volt a legérdekesebb dolog, amit ásás közben a földben találtál?

Mi volt a legérdekesebb dolog, amit ásás közben a földben találtál?

Meglepő leletek, de inkább nem mennénk mélyebbre.

Akinek kertje van, annak ásója is van, hiszen ültetésnél, tereprendezésnél, kertépítésnél nélkülözhetetlen ez a szerszám. Aki pedig ás, az talál is – néha egészen váratlan dolgokat. Olvasóink megosztották velünk a tapasztalataikat, hogy ők mi mindenre bukkantak már a kertben ásás közben.

Természetesen a leggyakrabban olyan dolgok kerülnek elő, amelyek ott élnek: pondrók, lárvák, bogarak, kis állatok, siklók, gyíktojások, giliszták.

asas foldben talaltal 03

Rengetegen találnak ékszert – legtöbbször azt, amit ők maguk vesztettek el valamikor. Előfordult, hogy egy év múlva, de olyan is volt, hogy 30 év elteltével került elő a fülbevaló, a karikagyűrű vagy a nyaklánc. Szintén gyakori felfedezés a lakáskulcs, akár a miénk, akár másé. A legtöbben találtak már pénzérmét is, sokszor nem is ma használatosat: a fillér mellett pengő, krajcár, tantusz is bukkant már elő a földből.

asas foldben talaltal 04

Talán meglepő lehet, de elég sokan ástak már ki különféle lőszereket, töltényt, gránátot, sőt ágyúgolyót is. A háborús nyomok még mindig a földben lapulnak: katonai zubbonygombok, fél forgótáras pisztoly kétfelé szedve is került már elő.

Igen félelmetes, de csontok is gyakran kerülnek elő, jó esetben csak kisállatoktól származók, de van, amikor egy nagyobb állkapocscsontot, koponyát, csontvázat fordít ki az ásó.

Sajnos sokan még mindig elásnak olyan hulladékot a kertjükben, amit nem akarnak elvinni a megfelelő helyre. Ez azt eredményezi, hogy a kert következő tulajdonosa egész hűtőt, porszívót, autóalkatrészeket, fürdőkádat, WC-csészét, kerékpárvázat, radiátort, használt pelenkákat, kályhacsövet szed ki a földből. Valamiért az üvegek, dobozok, fiolák és evőeszközök is sűrűn a talált tárgyak közé tartoznak. Vannak, akik nem direkt elásott, de egykoron elvesztett tárgyakra lelnek, például kisautóra, nyomdára, tintásüvegre.

asas foldben talaltal 02

A szerencsések ástak már ki patkót és olyan is akad, aki komoly régészeti leleteket talál: római kori tálat, fibulát, pénzérméket, cserépdarabokat, akár az ókorból, akár a török uralom idejéből. Emlékbe sokan elteszik a szép, csillogó vagy különös alakú köveket, csigákat, kőzeteket is.

asas foldben talaltal 05

És hogy mi a legmeglepőbb dolog, amit az Olvasók ástak ki a kertjükben? Nos az egész tyúk zsákban, a műfogsor és a nagypapa pipája is biztosan a dobogóra kívánkozik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR