Hatalmas rózsája legyen a brokkolinak?

Hatalmas rózsája legyen a brokkolinak?

Könnyen termeszthető, hálás kerti növény a brokkoli, de néha nem hajlandó fejesedni, rózsát nevelni. Ilyenkor ne essünk kétségbe, van megoldás!

brokkoli

A brokkoli a hűvös időjárást kedvelő növény, amelynek általában ízletes fejét (rózsáját, virágzatkezdeményét) fogyasztjuk. A káposztafélékhez tartozik, a Brassicaceae család tagja, és mint ilyen, számos rovar ugyanúgy szívesen fogyasztja finom "fejét", mint mi magunk is.

brokkoli

A növény fogékony továbbá számos betegségre, de az egyik fő gond, amellyel sok kertész találkozik, hogy a brokkolinak nem fejlődik ki a rózsája. Miért nem fejesedik, és létezik-e valamilyen gyógyír ennek elkerülésére?

Segítség, a brokkolimnak nincs feje!

Jellemző a brokkolira, hogy miután a középen található nagyobb rózsát betakarítjuk, a növény elkezd kisebb mellékrózsákat hozni. Ez ideális mindazok számára, akik módfelett szeretik a brokkolit. Ez azt jelenti ugyanis, hogy ennyivel meghosszabbodik a brokkoli tenyészideje. Időnként azonban előfordul, hogy azt találjuk, hogy a nagy, gyönyörű brokkolinknak egyáltalán nem fejlődött ki a rózsája.

A brokkolit napos helyre, termékeny, jó vízelvezetésű talajba ültettük, és a földbe beledolgoztunk jó sok szerves anyagot és komplett műtrágyát. De akkor miért nincs a brokkolinak feje?

A fej nélküli brokkoli okai

Az egyik oka annak, hogy a brokkoli nem fejleszt rózsát vagy kis rózsát hoz, a rossz időzítés. Mint említettük, a brokkoli a hűvös időjárást kedveli. A növényt már kora tavasszal el kell ültetnünk, hogy nyáron betakaríthassuk. A nagy meleg hatására a brokkoli felmagzik, míg a hideg időjárásnak kitett növény rózsája fejletlen marad. Apró fejeket okozhat a stresszhatás is – mint például a víz vagy a tápanyagok hiánya. A szélsőséges hőmérsékleti értékek szintén megállíthatják a növényt a terméshozásban.

Ha a brokkolinknak egyáltalán nem fejlődött ki feje, a további potenciális bűnösök között lehetnek a túlzsúfoltság, a gyökérzetet ért károsodás, illetve a palánták túl későn történt kiültetése, amikor a gyökerük már teljesen benőtte a cserepüket.

Hogyan tudjuk tehát elkerülni a brokkoli fejetlenségét? Biztosítsunk a növénynek elegendő vizet és tápanyagot. A brokkoli általában nem igényel kiegészítő műtrágyázást, de ha gyengének, satnyának tűnik, juttassunk ki neki egy kis nitrogént.

Előre tervezzük meg az ültetés időpontját, mivel a szélsőségesen meleg vagy hideg időjárás kihat a növény rózsájának fejlődésére. Ügyeljünk arra, hogy hűvösebb klímájú területeken a palánták legyenek megedzve, hogy hozzá tudjanak szokni, akklimatizálódni tudjanak a hőmérsékletváltozásokhoz.

Végül, ha a brokkolink nem hoz rózsát, vizsgáljuk meg, milyen fajtát is termesztünk tulajdonképpen. Előfordulhat, hogy a gond nem is a brokkolival, hanem a türelmünkkel van. Néhány fajta tenyészideje ugyanis 55-70 nap is lehet. Így meglehet, hogy csupán várnunk kell még egy keveset.

Ha még ezek után sem fejlődik rózsája a brokkolinak, minden további nélkül elfogyaszthatjuk a leveleit. A levelek tápértéke szintén magas, és többféleképpen is elkészíthetjük. Így ha nem is fejlődött rózsája a növénynek, elmondhatjuk, hogy a termesztése mégsem volt hiába, a ráfordított időnk nem veszett kárba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR