Helló, március! Íme, az 5 legfontosabb kerti feladat

Helló, március! Íme, az 5 legfontosabb kerti feladat

A magvetéstől a metszésig.

Végre március, ez már tavasz, irány a kert! A téli pihenő nem csak a kertészeknek jelentett kihívást, de a kert is megsínylette a hideg hónapokat. Most viszont újra várnak a feladatok, összeszedtük, hogy melyek a legfontosabbak a tavasz első hónapjában.

1. Fásszárúak és évelők ültetése

A tavaszi időszak leginkább a nagy méretű fásszárúak számára ideális, amelyeknek őszig lesz elég idejük begyökeresedni. A fagyérzékeny fajok, például a hortenzia, rododendron, mályvacserje vagy magnólia szintén tavasszal ültethető. A tavaszi ültetésnél fordítsunk kiemelt figyelmet az öntözésre. Az ültetési gödör kétszer akkora legyen, mint a gyökérlabda és dúsítsuk a közeget érett komposzttal 1:1 arányban.

hello marcius 03

2. Zöldségek és nyári virágok magjának vetése

Csak magokra, földre, palántanevelő poharakra vagy magvetőtálcára lesz szükségünk, akár az ablakpárkányban is nekikezdhetünk a növények nevelgetésének.
Ezeket a fajokat már márciusban vethetjük:

  • zöldségek: paradicsom, padlizsán, paprika, chili, cukkini, karalábé, póréhagyma,
  • nyári virágok: büdöske, kasvirág, pillangóvirág, rézvirág, törpe nebáncsvirág, oroszlánszáj.

hello marcius 04

3. Komposzt elterítése

Amint a föld már nem fagyott, a komposztot szétteríthetjük az ágyásokra. Érdemes előtte átszitálni, majd enyhén a talajba gereblyézni. Általánosságban kb. 3 liter komposzt jusson egy négyzetméternyi területre.

hello marcius 02

4. Rózsák metszése

Amikor az aranyvessző virágzik, a rózsákat ideje metszeni – tartja a régi kertész bölcsesség. A megfelelő tavaszi visszavágás fontos a gazdag virágzáshoz, annak mikéntje és erőssége már a rózsa fajtájától és típusától függ.

5. Gyep ápolása

Márciusban már melegebbek a nappalok, lassan a fű is növekedésnek indul. Ez az ideális időpont ahhoz, hogy a gyepet megszabadítsuk a ráhullott levelektől. A vakondtúrások földjét hasznosítsuk az ültetéshez, a halmokat egyengessük el. A filcesedett, mohás gyepet szellőztessük át. A nehéz, nedves talajok homokkal lazítását is megkezdhetjük, szórjunk négyzetméterenként 1-2 kg homokot a talajra, ami idővel majd bemosódik a mélyebb rétegekbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR