Herbaméz készítése otthon, pillanatok alatt

Herbaméz készítése otthon, pillanatok alatt

A herbaméz vagy fűszerméz nem más, mint a gyógy- és fűszernövényekkel ízesített, finom és látványos háziméz. Megmutatjuk, hogyan készül.

A herbaméz elkészítése egyszerűbb már nem is lehetne, ráadásul remek ajándék válhat belőle!

Sok mézimádó hobbikertész polcain sorakoznak kis üvegekben saját készítésű gyógynövényes, mézes elixírek, amelyek egyszerre finomak és gyógyhatásúak. Nincs is talán nagyszerűbb módja annak, hogy felhasználjuk a vacsorafőzésből megmaradt kakukkfűágakat, maréknyi mentát vagy éppen a virágcsokrokban megbújó ehető virágbimbókat. Gyerekjáték az egész! És ha már most nekilátunk, bőven lesz időnk arra, hogy az ünnepekre gondolva szeretteinknek is készítsünk pár üveggel.

Mire jó a herbaméz?

Hogyan is tudjuk felhasználni a herbamézet? A lehetőségek száma végtelen. Édesíthetünk vele teát, limonádét, gyümölcsöket, péksüteményeket; belekeverhetjük salátaöntetekbe, pácokba; de sajttál kiegészítőjeként is kínálhatjuk.

A gyógynövényes mézek gyógyhatását is a hasznunkra fordíthatjuk: a zsályás méz például enyhíti a torokfájást, a kamillás pedig segít kikapcsolódni, ellazulni. Vannak, akik egy-egy fajta gyógynövénnyel készítik a herbamézet, de aki szeretne, természetesen tetszés szerint kidolgozhat egy több növényt is magában foglaló, egyedi herbamézreceptet!

herbamez 06

Hogyan készül a herbaméz?

Hozzávalók

Alaprecept

1-2 evőkanálnyi szárított gyógynövényt keverjünk 340 gramm mézhez.

Méz

Általában a könnyű, enyhe ízű mézek válnak be a legjobban.

Gyógynövények

Használhatunk egyféle gyógynövényt vagy több keverékét is. A rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a menta, a citromfű, a levendula, a kamilla, a rózsaszirom vagy éppen a fenyőtű felhasználásával pompás, illatos herbamézeket készíthetünk. Olyan fűszereket is kipróbálhatunk, mint például a vaníliarúd, fahéjdarabkák, csillagánizs. Fontos, hogy csakis szárított gyógy- és fűszernövényeket használjunk!

herbamez 02

Konyhai kellékek

- tiszta, száraz, jól lezárható befőttes üvegek (kisebb méretűeket válasszunk)
- evőpálcika, fakanál nyele vagy más hasonló konyhai alkalmatosság (kerüljük a fémből készült eszközöket, amelyek megkarcolhatják az üvegeket)
- tiszta ruha az üvegek peremének letörléséhez
- szűrő

herbamez 03

Elkészítés

1. Készítsük elő a gyógynövényeket

Tehát kizárólag szárított gyógynövényeket használjunk (lásd a figyelmeztetést a cikk végén!), amelyek lehetnek leveles ágak, levelek, bimbók, illetve szirmok. A felaprított vagy összemorzsolt gyógynövények aromája hamarabb átjárja a mézet, ugyanakkor nehezebb lehet a végén átszűrni. (A frissen leszedett növényeket megszáríthatjuk levegőn, sütőben, szárító-, illetve aszalógépben, de még mikrohullámú sütőben is.)

herbamez 04

2. Keverjük össze a gyógynövényeket a mézzel

Dobjuk a növényeket egy üvegbe, majd töltsük fel mézzel majdnem az üveg pereméig. Egy pálcikával vagy más, erre a célra alkalmas eszközzel keverjük össze a növényeket a mézzel, majd teljesen töltsük fel mézzel az üveget a pereméig. Töröljük le az üveg száját egy tiszta ruhával, majd fedővel jó szorosan zárjuk le.

Tipp: címkézzük fel az üveget; szerepeljen rajta az üveg tartalma és a készítés dátuma, hogy biztosan ne felejtsük el!

3. A gyógynövényeket hagyjuk állni a mézben

Hogy a gyógynövények aromája jól átjárja a mézet, legalább 5 napig hagyjuk azokat a mézben. Ha a növények felúsznak a méz tetejére, fordítsuk az üveget fejjel lefelé párszor, hogy a növények végig a mézben maradjanak. Az intenzívebb ízhatás kedvéért a növényeket még egy hétig vagy tovább is a mézben hagyhatjuk.

4. Szűrjük át a mézet

Szűrjük át a mézet egy tiszta üvegbe. Attól függően, hogy milyen mennyiségű mézről, növényről van szó, illetve mekkora a szűrő, lehet, hogy több adagban célszerű ezt a lépést végrehajtanunk. (Tipp: A megmaradt gyógynövényeket felhasználhatjuk herbatea készítéséhez!)

5. Tárolás

Tároljuk a herbamézet egy jól záródó üvegben, hűvös, száraz helyen. Gyakorlatilag időkorlát nélkül eltartható!

herbamez 05

Figyelmeztetés

Bár vannak, akik friss gyógynövényeket használnak a herbaméz elkészítéséhez, az eljárás szigorúan szárított növényt ír elő, a felhasznált növény nedvességtartalmának minimalizálása, illetve a Clostridium botulinum és toxinja által okozott ételmérgezések megelőzése érdekében!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR