Hitted volna? Ennyi mindenre jó a nagy csalán!

Hitted volna? Ennyi mindenre jó a nagy csalán!

Legközelebb kétszer is meggondolod, mielőtt a komposztdombra hajítod.

Évelő, kétlaki, a csalánfélék családjába tartozó, hazánk egész területén előforduló növény.

Ahol magas a föld nitrogéntartalma, ott összefüggő csalánmezőt alkotva elnyomja az aljnövényzetet. A növény minden része szőrökkel borított, ha a bőrhöz ér, viszkető, égető érzést okoz. A drogot a csalán levelei és a gyökere adja, fanyar, kesernyés íze van, szaga jellemző.

nagy csalan gyogynoveny 02

Kúszó, elágazó, rostos, hosszú gyökértörzse van. Tarackjain felfelé hajtásokat, lefelé gyökeret fejleszt.

Szára akár a 80 cm is elérheti, levele nyeles, tojás alakú, alapja szíves, kihegyezett csúcsú, sötétzöld színű. Virágzata halványzöld, júniustól szeptemberig nyílik, sárga vagy sárgásszürke makkocska termése van. Áprilistól szeptemberig gyűjthető.

nagy csalan gyogynoveny 05
H Matthew Howarth

A gyökér szterolokat, poliszacharidokat, cserzőanyagot tartalmaz. A mirigyszőrökben acetil-kolin, hisztamin, hangyasav, szerotonin, ecetsav, húgysavszármazék található. A levél klorofilt, karotinoidokat, pantoténsavat, cserzőanyagokat, nyálkát, illóolajat, szénhidrátokat, flavonoidot, aminosavakat, kálium és kalciumot, vasat, kovasavat, glükokinint, A,- C,- K1 vitamint tartalmaz.

Vizelethajtó, összehúzó, fokozza az anyagcserét, méregtelenít.

nagy csalan gyogynoveny 03
arpent nourricier

Teáját forrázással készítik el, vesevédő, tisztító teák alkotórésze. Fogyasztják vesehomok, hólyaghurut, vérszegénység, reuma, csalánkiütés, cukorbetegség, gyomor és bélvérzés, bőrviszketés esetén. A csalánban nagy mennyiségben található sárga színanyag.

nagy csalan gyogynoveny 04

Külsőleg reuma, aranyeres panaszok enyhítésére ülőfürdőként ajánlják. Reumatikus fájdalmak esetén a fájó testrészt friss csalánhajtással megcsapkodják, hatására serken a vérkeringés. Nehezen gyógyuló sebek borogatására, bőrkiütések esetén is kiválóan alkalmas. Hajzsírosodás, hajhullás, korpaképződés ellen hajmosás után csalánteával végezzük az utolsó öblítést.

Az állatgyógyászatban a takarmány közé keverik, magas vitamintartalma jó kondícióban tartja az állatokat, így megelőzhetőek a járványos betegségek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR