Hogyan gyűjtsük az esővizet a kertben?

Hogyan gyűjtsük az esővizet a kertben?

A kertben történő esővízgyűjtéséhez a tetők nagy felületét használjuk ki. Íme néhány ötlet a megvalósításhoz: esővízgyűjtés 5 lépésben.

A víztakarékosság a család lakhelyén, a lakásban vagy a házban kezdődik, azonban a kerti vízmegőrzési módszerek, például az esővíz gyűjtése kiegészítik e lehetőségek eszköztárát. A kerti víztakarékosság alapvetően a vezetékes víz helyett kútvíz használatára, a növények tövénél való öntözésre illetve az esővíz felfogására és újrahasznosítására épül.

Ebben a hordóban esővíz lesz hamarosan

A kertekben öntözésre és tisztításra rengeteg vizet használunk fel. Ha az esővizet nem engedjük a csatornába, sokat spórolhatunk és a környezetet is kíméljük. A csapadék kiegyensúlyozott felhasználását érhetjük el azzal, ha gyűjtjük az esővizet. Mikor sok van, akkor gyűjtjük, mikor kevés, öntözésre használhatjuk.

Esővízből tököt

Esővíz gyűjtése 5 lépésben

1. Tervezzük meg, hogy a kertünkben hol tudunk esővizet gyűjteni. Válasszunk egy olyan tetőrészt, ahol az ereszcsatorna nagy tetőfelület vizét vezeti le.

2. Fontos, hogy a csatorna alatt vagy mellett el tudjunk helyezni egy esővízgyűjtő tartályt, és ez olyan helyen legyen, amelyet később, ha vizet szeretnénk venni, könnyen meg tudunk közelíteni.

3. Vegyünk egy nagy hordót vagy készen kapható esővízgyűjtő tartályt. A víz gyűjtéséhez valószínűleg el kell vágnunk az ereszcsatornát és a vizet a tartályba kell irányítanunk. A készen kapható esővízgyűjtő-készletekben vannak erre szolgáló tartozékok is.

4. Ha az esővízgyűjtő tartályt egy kisebb emelvényre, például egy asztalra tesszük, akkor a tartályra szerelt csapból nyomással érkezik majd a víz. Ez a nyomás vízvételre vagy lassú locsolótömlős öntözésre elegendő.

5. A tartályba helyezhetünk egy egyszerű szivattyút is, amely nyomást ad, hogy eljuttathassuk az esővizet a kerti zuhanyba vagy locsolhassuk a kert távolabbi részeit.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR