Metszés-óra (6/20): A metszőollók típusai

Metszés-óra (6/20): A metszőollók típusai

A mellévágó és rávágó metszőolló.

A mellévágó és rávágó metszőolló, az ütközés tompítása

A kertészek két alapvetően különböző metszőolló típusból választhatnak; vannak mellévágó és rávágó ollók. A hagyományos olló mellévágó (bypass), azaz a két penge, a vágó és a támasztó, egymás mellett elhaladva nyírja át a metszendő ágat. Azért hagyományos, mert ilyenekkel vágjuk otthon és az irodában a papírt, ilyennel dolgozunk a konyhában stb. A rávágó (anvil, Amboss) metszőolló vágópengéje sokkal vékonyabb, élesebb, két oldalról is fenhető. A rávágó olló másik felén igazából nem is penge, hanem csak egy támasz vagy más néven üllő van. Ez a támasz sokkal puhább, mint a vágópenge acélja, többnyire alumínium vagy rézötvözet, esetleg műanyag. A vágópenge az ág átvágása után ezen a támaszon ütközik fel. Ebből rögtön két hátrány is következik: minden ütközéskor csökken egy hajszálnyit a vágópenge élessége, és az ütközés pufferekkel nem tompítható.

 

Persze előnyei is vannak a rávágós ollóknak. A vékonyabb és a fenés után élesebb vágópenge miatt kevesebb erő kell a vágáshoz, ezért nem kell feltétlenül besegítenünk a másik kezünkkel a vastagabb ágak hajlításával. Így, aki amúgy is féltené a másik kezét az esetleges sérüléstől, a rávágós ollóval egyetlen kézzel is jól boldogul. A rávágós ollók mindenképpen megnyomják egy kicsit a metszéskor a megmaradó ágrészt is, viszont így mindegy, hogy a jobb vagy a bal kezünkbe fogjuk az ollót. A zárszerkezet az egyik kezünk számára rossz oldalon lesz, de ez nem olyan nagy probléma, a másik kezünk ujjaival zárhatunk-nyithatunk. A rávágós ollók a nagyon kemény fával és a száraz ágakkal is megbirkóznak.

A mellévágó ollókkal pontosabban, a rügyek fölött szinte csonkmentesen, a megmaradó ágrészt megkímélve dolgozhatunk. Az átvágás csuklórázó ütközéseit a gyártók többnyire műanyag pufferekkel tompítják. A vastagabb ágak metszésénél ennél az ollótípusnál nagyon jól jön a másik kezünk ághajlító segítsége.

A másik kezünkkel való ághajlítás a rávágós ollóknál is segít; érzésem szerint egy negyedet könnyít a vágáson. A mellévágó típusoknál az ügyes ághajlítással megfelezhetjük az erőszükségletet.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?