A mellévágó és rávágó metszőolló.
A mellévágó és rávágó metszőolló, az ütközés tompítása
A kertészek két alapvetően különböző metszőolló típusból választhatnak; vannak mellévágó és rávágó ollók. A hagyományos olló mellévágó (bypass), azaz a két penge, a vágó és a támasztó, egymás mellett elhaladva nyírja át a metszendő ágat. Azért hagyományos, mert ilyenekkel vágjuk otthon és az irodában a papírt, ilyennel dolgozunk a konyhában stb. A rávágó (anvil, Amboss) metszőolló vágópengéje sokkal vékonyabb, élesebb, két oldalról is fenhető. A rávágó olló másik felén igazából nem is penge, hanem csak egy támasz vagy más néven üllő van. Ez a támasz sokkal puhább, mint a vágópenge acélja, többnyire alumínium vagy rézötvözet, esetleg műanyag. A vágópenge az ág átvágása után ezen a támaszon ütközik fel. Ebből rögtön két hátrány is következik: minden ütközéskor csökken egy hajszálnyit a vágópenge élessége, és az ütközés pufferekkel nem tompítható.
Persze előnyei is vannak a rávágós ollóknak. A vékonyabb és a fenés után élesebb vágópenge miatt kevesebb erő kell a vágáshoz, ezért nem kell feltétlenül besegítenünk a másik kezünkkel a vastagabb ágak hajlításával. Így, aki amúgy is féltené a másik kezét az esetleges sérüléstől, a rávágós ollóval egyetlen kézzel is jól boldogul. A rávágós ollók mindenképpen megnyomják egy kicsit a metszéskor a megmaradó ágrészt is, viszont így mindegy, hogy a jobb vagy a bal kezünkbe fogjuk az ollót. A zárszerkezet az egyik kezünk számára rossz oldalon lesz, de ez nem olyan nagy probléma, a másik kezünk ujjaival zárhatunk-nyithatunk. A rávágós ollók a nagyon kemény fával és a száraz ágakkal is megbirkóznak.
A mellévágó ollókkal pontosabban, a rügyek fölött szinte csonkmentesen, a megmaradó ágrészt megkímélve dolgozhatunk. Az átvágás csuklórázó ütközéseit a gyártók többnyire műanyag pufferekkel tompítják. A vastagabb ágak metszésénél ennél az ollótípusnál nagyon jól jön a másik kezünk ághajlító segítsége.
A másik kezünkkel való ághajlítás a rávágós ollóknál is segít; érzésem szerint egy negyedet könnyít a vágáson. A mellévágó típusoknál az ügyes ághajlítással megfelezhetjük az erőszükségletet.
A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.
A Metszés-óra részei:
- Metszés-óra (1/20): A metszőolló részei
- Metszés-óra (2/20): Tippek a metszőolló helyes fogásához
- Metszés-óra (3/20): Hogyan válasszunk megfelelő metszőollót?
- Metszés-óra (4/20): A tökéletes vágás
- Metszés-óra (5/20): A másik kezem
- Metszés-óra (6/20): A metszőollók típusai
- Metszés-óra (7/20): Balkezes metszőolló
- Metszés-óra (8/20): A forgónyelű metszőolló
- Metszés-óra (9/20): A metszőollók hibái
- Metszés-óra (10/20): Tok a metszőollóhoz
- Metszés-óra (11/20): A fűrész
- Metszés-óra (12/20): Kertészkés
- Metszés-óra (13/20): Sebkezelés metszés után
- Metszés-óra (14/20): Ágvágó ollók
- Metszés-óra (15/20): Mikor kell metszeni?
- Metszés-óra (16/20): A metszőolló élezése, fenése
- Metszés-óra (17/20): Akkus metszőollók
- Metszés-óra (18/20): A metszőolló szerelése
- Metszés-óra (19/20): Hogyan tanuljunk meg metszeni?
- Metszés-óra (20/20): Miért van ilyen sokféle metszőolló?
A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.
Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.
Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.
Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.
Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>