Metszés-óra (6/20): A metszőollók típusai

Metszés-óra (6/20): A metszőollók típusai

A mellévágó és rávágó metszőolló.

A mellévágó és rávágó metszőolló, az ütközés tompítása

A kertészek két alapvetően különböző metszőolló típusból választhatnak; vannak mellévágó és rávágó ollók. A hagyományos olló mellévágó (bypass), azaz a két penge, a vágó és a támasztó, egymás mellett elhaladva nyírja át a metszendő ágat. Azért hagyományos, mert ilyenekkel vágjuk otthon és az irodában a papírt, ilyennel dolgozunk a konyhában stb. A rávágó (anvil, Amboss) metszőolló vágópengéje sokkal vékonyabb, élesebb, két oldalról is fenhető. A rávágó olló másik felén igazából nem is penge, hanem csak egy támasz vagy más néven üllő van. Ez a támasz sokkal puhább, mint a vágópenge acélja, többnyire alumínium vagy rézötvözet, esetleg műanyag. A vágópenge az ág átvágása után ezen a támaszon ütközik fel. Ebből rögtön két hátrány is következik: minden ütközéskor csökken egy hajszálnyit a vágópenge élessége, és az ütközés pufferekkel nem tompítható.

 

Persze előnyei is vannak a rávágós ollóknak. A vékonyabb és a fenés után élesebb vágópenge miatt kevesebb erő kell a vágáshoz, ezért nem kell feltétlenül besegítenünk a másik kezünkkel a vastagabb ágak hajlításával. Így, aki amúgy is féltené a másik kezét az esetleges sérüléstől, a rávágós ollóval egyetlen kézzel is jól boldogul. A rávágós ollók mindenképpen megnyomják egy kicsit a metszéskor a megmaradó ágrészt is, viszont így mindegy, hogy a jobb vagy a bal kezünkbe fogjuk az ollót. A zárszerkezet az egyik kezünk számára rossz oldalon lesz, de ez nem olyan nagy probléma, a másik kezünk ujjaival zárhatunk-nyithatunk. A rávágós ollók a nagyon kemény fával és a száraz ágakkal is megbirkóznak.

A mellévágó ollókkal pontosabban, a rügyek fölött szinte csonkmentesen, a megmaradó ágrészt megkímélve dolgozhatunk. Az átvágás csuklórázó ütközéseit a gyártók többnyire műanyag pufferekkel tompítják. A vastagabb ágak metszésénél ennél az ollótípusnál nagyon jól jön a másik kezünk ághajlító segítsége.

A másik kezünkkel való ághajlítás a rávágós ollóknál is segít; érzésem szerint egy negyedet könnyít a vágáson. A mellévágó típusoknál az ügyes ághajlítással megfelezhetjük az erőszükségletet.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR