Csinálj mécsest - ki ne dobd a citrus héját!

Csinálj mécsest - ki ne dobd a citrus héját!

Hozzávalók: egy tetszőleges citrusféle, egy kis olívaolaj és 3 perc kézügyesség. Nézd meg a fotósorozatot, hogyan készül mandarinból, narancsból vagy grépfrútból az illatos lánggal égő kézműves mécses.

Télen gyakran fogyasztunk citrusféléket: narancsot, grépfrútot, valamint ezek kisebb társait, mandarint és klementint. A kis darabokban lehámozott héjat a legtöbben egyszerűen kidobjuk, de mi legyen a szépen, egy darabban lefejtett héjjal? Azon kívül, hogy kellemes az illata, másra is fel lehet használni. Mi most egy egyszerűen kivitelezhető megoldást javaslunk: készítsünk belőle mécsest!

Nem bonyolult, nem igényel rendkívüli kézügyességet, hamar elkészül, és csupán egy pár hozzávaló szükséges hozzá. Az elkészült mécses pedig hangulatossá varázsolja a szobát. Következzen hát, hogyan készül a mandarinmécses (vagy narancsmécses, vagy klementinmécses etc.)!

Mi lesz ebből?

Hozzávalók:

- Néhány szép mandarin, amelyeknek nagyjából ép a héjuk. Természetesen a narancs, klementin, egyéb citrusfélék ugyanígy megfelelnek.
- Olívaolaj, amelyet a mécsesbe fogunk tölteni. Az illóolajok szintén tökéletesen megfelelnek a célra.
- Egy kellően éles kés és kisolló.

A mécses elkészítése:

A késsel apró mozdulatokkal, óvatosan vágjuk körbe a gyümölcsöt az "egyenlítő" vonalában.

Félbevágom

Az ujjunkat a résnél a héj alá dugva körben válasszuk el a két fél héjat a gerezdektől.

Ketté szedem

Ügyeljünk rá, hogy az elválasztáskor a zöld szármaradvány felőli fél belsejéből ne szakadjon ki a gerezdeket elválasztó hosszú fehér, gyufaszálszerű rész, ugyanis ebből lesz majd a mécses kanóca.

Ott a kanóc

Ha a "kanóc" túl hosszú, csípjünk le a végéből egy kicsit.

Ha túl hosszú a kanóc

Töltsünk olajat a mécses aljába. A kanócra is öntsünk olajat, és amíg várunk, hogy jól megszívja magát, készítsük el a mécses tetejét.

Öntsünk bele olajat

Egy kisolló segítségével vágjunk egy szép mintát - csillagot, holdat, kört stb. - a másik fél héj tetejébe.

Ez a teteje

Mindegyiket megcsináltuk

Gyújtsuk meg az olajjal átitatott kanócot, majd helyezzük rá a mécses tetejét.

Meggyújtottuk

Már égnek

Készen is vagyunk, már csak gyönyörködnünk kell a látványban!  :)

Szépek

Vigyázat: a meggyújtott mécsest soha ne hagyjuk őrizetlenül! A fenti látványt kb. háromnegyed órán keresztül csodálhatjuk. Nagyobb gyümölcsű citrusféle és több olaj esetén megduplázhatjuk az időtartamot. Kellemes hámozást!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR