Hogyan működik a szalmaágyas termesztés?

Hogyan működik a szalmaágyas termesztés?

Jótékony rothadás.

Szokatlanul festhetnek a szalmabálák egy kertben, pedig a módszernek számos előnye van. Elmondjuk, hogy mikor tanácsos ezt a termesztési módot kipróbálni!

A szalmaágy esetben a talajra tett szalmabálákban neveljük a növényeket. A tápanyagok a lassan rothadó szalmából szabadulnak fel, a nitrogént azonban pótolni kell (pl. guanóval vagy csalánlével).

Tekintsük át a szalmabála előnyeit és hátrányait!

Előnyök:

  • A szalmaágy rugalmasan elhelyezhető és akár a terméketlen, köves talajon, sőt a balkonon, teraszon is is helyet kaphat.
    Nincs szükség talajelőkészítésre és gyomlálásra.
  • A gyomok mellett a talajban terjedő fertőzések sem kapnak esélyt.
  • Nem tud pangó víz kialakulni, a felesleges víz egyszerűen elfolyik.
  • A szalma rothadása hőt termel, amely a növények fejlődését segíti.
  • A szalma menedékként szolgálhat a méhek, darazsak és más hasznos rovarok számára.

Hátrányok:

  • A szalmaágynak korlátozott élettartama van.
  • Fontos, hogy rendszeresen öntözzük nitrogént tartalmazó oldattal.
  • Csak palántákat neveljünk így, a vetés itt nem működik.

A szalmaágy ajánlható az egyéves zöldségekhez (tökfélék, paradicsom, paprika), de a sekélyen gyökerező kultúrákhoz is (retek, cékla, káposztafélék, saláták), sőt gombához, szamócához és egyéves fűszerekhez is. Érdemes a környéken biokertészetekben, lovardákban érdeklődni a szalmabálák iránt. Mindenekelőtt a kicsi, téglalap alakú bálákat keressük.

Így készítsük el:

1. Válasszuk ki a bála számára a megfelelő helyet, ami napos legyen. Észak-déli tájolásban helyezzük el a szalmaágyakat, szorosan egymás mellé, a hézagokat érett komposzttal töltsük ki.

2. A bálákat legalább 10 napon át öntözéssel tartsuk nedvesen (ha szükséges, fedjük őket ponyvával). Minden második napon a vízhez nitrogéntartalmú tápot is keverjünk, vagy öntözés előtt szórjunk trágyát a bálára. Így be tudjuk indítani a rothadási folyamatokat. Előfordulhat, hogy a bála felületén penészréteg jelenik meg, ez azonban ártalmatlan.

3. Amennyiben a szalmaágyat előkészítettük, jöhetnek a növények. Ehhez egy kis lapáttal készítsünk lyukat és tegyünk bele egy maréknyi virágföldet, ezekbe ültessük a növényeket. Rendszeresen öntözzük és tápozzuk őket.

Bevezető kép: Deb Nystrom, U.S. Department of Agriculture

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR