8 tipp, hogy miként készítsük fel a veteményest a száraz időszakokra

8 tipp, hogy miként készítsük fel a veteményest a száraz időszakokra

Takarékos megoldások.

Az aszályos, száraz nyarak nehéz feladat elé állítják a kertészeket. A folyamatos öntözés drága és kivitelezhetetlen, ezért többféle módszert is érdemes kipróbálni, hogy minél kisebb károsodással vészeljék át a növényeink a csapadékban szegény időszakot.

Lássuk a legfontosabbakat!

1. Ültetés előtt lazítsuk meg a talajt

A laza talaj több nedvességet tud felvenni és megtartani. Ha kemény, tömörödött a felszín, akkor csak elfolyik az értékes csapadék. A kemény talajban a gyökér sem tud megfelelően növekedni. Ezért ültetés előtt, majd időnként lazítsuk meg a növény körül a talajt. Fontos, hogy ne ássunk, mert akkor megbolygatjuk a talajszerkezetet és a talajban élő szervezetek nem tudják a hasznos tevékenységüket kifejteni.

2. Vetés helyett erős palántákat ültessünk

A magvetés után a vízellátás kritikus fontosságú. Érdemesebb erős palántákat kiültetni, ezek 2-3 napot is kibírnak már víz nélkül.

vetemenyes szaraz idoszak 02

3. Jól nedvesítsük be a palántákat

Az optimális indításhoz áztassuk be a palánták cserepét kb. 30 percre vízbe, hogy a gyökérlabda jól átnedvesedjen.

4. Mulcsozzunk

A mulcsréteggel csökkentjük a talaj párolgását és aktivizáljuk a talajéletet. A zöldségágyásokban például ideális lehet a szalma terítése. Több tápanyagot szolgáltat a csalán vagy a mézontófű szára – egyszerűen a földre kell fektetni a növények köré.

5. Ültessünk közelebb

A párologtatást csökkenti az is, ha pl. a rukkolánál vagy a salátáknál egy kicsit sűrűbben ültetjük a növényeket. Egy idő után a levelek annyira összezárnak, hogy a nap és a szél kevésbé szárítja a talajt.

vetemenyes szaraz idoszak 03

6. Ne hagyjunk teret a gyomoknak

Amikor kevés víz van, különösen rossz, ha azért még a gyomokkal is versenyezni kell. Ezért rendszeresen gazoljunk!

7. Ne "rontsuk el" a fiatal növényeket

Lényeges, hogy mihez szoktatjuk a fiatal növényeket: ha állandóan locsoljuk, a bőséges vízhez adaptálódnak. Csak annyit adjunk nekik, amennyi szükséges, így ösztönözzük azt is, hogy erősebb gyökereket fejlesszenek, mélyebb rétegekben is vizet keressenek.

8. Ültessünk szárazságtűrő zöldségeket

A levélzöldségek különösen érzékenyek a vízellátásra (pl. saláták, rukkola, spenót). Ugyanígy rendszeres öntözést igényel az uborka, a karalábé, de nem minden zöldségnövényre vonatkozik ez. Részesítsük előnyben azokat a fajokat, amelyek a mediterrán területekről származnak, vagy gyökérzöldségek.

vetemenyes szaraz idoszak 04

Ilyenek például:

• cukkini
• paprika
• tök
• sárgarépa
• cékla
• pasztinák
• burgonya
• hagyma
• póré
• fokhagyma
• káposztafélék

A rozmaring, kakukkfű, oregánó szintén jó választás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR