Késő ősszel és télen szüretelhető zöldségek: több van belőlük, mint gondolnád!

Késő ősszel és télen szüretelhető zöldségek: több van belőlük, mint gondolnád!

Fagyálló levelek.

Ősszel még közel sem ér véget a zöldségszezon, ilyenkor is vethetők bizonyos zöldségek, amelyek aztán friss levelekkel, vitaminokkal látnak el a téli hónapokban. Több faj esetében pedig az igazán finom, aromás ízt az első fagyok után érezhetjük, mivel ekkor alakul át a keményítő cukorrá.

Télálló zöldségek, amelyeket a hideg évszakban is szüretelhetünk:

Káposzta: még védelem nélkül is télálló. Az aromája csak az első fagyok után alakul ki, sőt, minél tovább marad a földben, annál édesebb!

Kelbimbó: az első fagyos napok után a legfinomabb. Ha azonban nagy a hőmérsékletkülönbség a nappal és az éjszaka között, akkor puhává válik, ezért időben kell betakarítani.

zoldsegek keso osszel telen 02

Karalábé: kemény fagyoknál ajánlatos gyapjúval takarni.

Cukorsüveg saláta: –8 °C-ig ropogós marad.

Széleslevelű endíviasaláta: –6 °C-ig elviseli a hideget, de érzékeny a nedvességre, ezért takarhatjuk gyapjúval vagy nevelhetjük fóliaalagútban.

Ázsiai saláta: az egész éven át tartó szürethez több sorban vessük.

Kövér porcsin: robusztus téli zöldség, amely szabadföldön, vagy üvegházban is nevelhető. Nyersen salátába tehetjük, de spenótszerű főzelék is készíthető belőle.

Téli spenót: a legjobb, ha mindig csak a külső leveleket szedjük, így a tövénél folyamatosan új leveleket hoz. Nagy hó esetén takarjuk gyapjúval.

Mángold: kb. karácsonyig szedhető.

zoldsegek keso osszel telen 03

Madársaláta: válasszunk télálló fajtát, nagy hó esetén védjük gyapjúfóliával.

Közönséges borbálafű: télálló kerti növény fűszeres-csípős ízzel, nagyon finom vajaskenyéren vagy salátában.

Póré: –10°C-ig bírja a fagyokat. A nagy talajfagy előtt érdemes betakarítani, mert a kemény földből nehéz felszedni.

Feketegyökér: októbertől szedhető. A betakarítás fagymentes földből történjen, különben a finom gyökerek elszakadnak és tejszerű nedv távozik.

Pasztinák: a fagyoktól kap édes-fűszeres ízt a gyökér. A folyamatos szüret érdekében takarjuk 10 cm vastag mulccsal: avarral vagy szalmával.

zoldsegek keso osszel telen 04

Csicsóka: amint a talaj feletti részek elhalnak, kezdődhet a gumók felszedése, amelyeket adagonként, októbertől márciusig szedhetünk.

Téli retek: Az első kemény fagyokig az ágyásban maradhat és szedhető. Szükség esetén gyapjúval védjük.

Sárgarépa: télig az ágyásban maradhat és szedhető. Az első fagyok után intenzív édes ízt kap. Kemény hidegnél takarjuk gyapjúval.

Téli sarjadékhagyma: ideális társnövény pl. sárgarépa mellé.

Számos zöldségfaj, elsősorban a saláta- és retekfélék az éjszaka folyamán nitrátot halmoznak fel, amely nagy dózisban egészségtelen az ember számára. A nap folyamán ez a nitrát a fény segítségével lebomlik, emiatt tanácsos a zöldségeket inkább délután szüretelni. Estefelé a legmagasabb a vitamintartalmuk is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR