Veteményes kezdőknek: ezzel az 5 zöldséggel érdemes indítanunk

Veteményes kezdőknek: ezzel az 5 zöldséggel érdemes indítanunk

Garantált gyors siker.

Bárkinek lehet sikerélménye a kiskertben: nem muszáj rögtön a legigényesebb növényekkel kezdenünk a kertészkedést. Ez az 5 növény gyorsan beérik, és megajándékoz minket a friss, saját zöldség élményével.

Vitamindús ételek a tányéron, saját kertből – lássunk neki!

Mángold

A mángold levélnyele úgy használható, mint a spárga, a levele pedig úgy, mint a spenót. A levélnyele lehet színes is: sárga, fehér vagy piros, ezért szépen mutat a veteményben és a tányéron. Kezdőknek is ajánlott, mert a hideget és a meleget is jól bírja. Március-áprilisban kiültethető vagy a szabadföldbe vethető, gazdag talajba, amit ajánlatos komposzttal dúsítani. 6-8 hét múlva szüretelhető. Ne szedjük le egyszerre az egész növényt, mindig csak a külső leveleket vágjuk, így rendszeresen friss levélhez juthatunk.

vetemenyes kezdoknek 01

Retek

Ízletes, könnyen termeszthető, és a türelmetleneknek is ajánlható zöldség: a retek gyakran már a magvetés után 6 héttel szüretelhető. Legegyszerűbb, ha közvetlenül az ágyásba vetjük, sorokban. Ne túl sűrűn tegyük ezt, mert akkor a növények túl közel lesznek egymáshoz és nem tudnak megfelelően fejlődni. Fontos, hogy a talaj mindig egyenletesen nedves legyen, mert különben nem lesz homogén a zöldség húsa.

Egyes növények csak nagyon lassan csíráznak, ilyen például a petrezselyem, mire kibújik, már el is felejtjük, hogy hova szórtuk. Ezért szokták a magját retekmaggal keverni – a gyorsan kibújó retek megmutatja, hogy hova vetettünk, és mire a petrezselyem nekilódul, a retket már szüretelhetjük is.

vetemenyes kezdoknek 02

Salátafélék

Akár fejes, akár tépő, akár madársalátát választunk, garantált a gyors siker. A leveles saláta (Lactuca sativa var. crispa)  folyamatosan szüretelhető, ollóval vágható. A fejes salátának van egy trükkje, amivel elérhetjük, hogy ne minden fej egyszerre érjen: ültessünk egy sor palántát, és azzal egyidejűleg vessünk egy sor magot is, majd minden két hétben egy újabbat. Így hetente friss zöldhöz juthatunk. A saláta nem kedveli a tűző délutáni napot, ezért legjobban a paradicsomok árnyékában nő.

vetemenyes kezdoknek 03

Zöldborsó

A pici borsószemek magas fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt az egészséges kora tavaszi étkek kedvelt zöldségei. Ajánlatos április közepéig elvetni, támasztékot, futtatórácsot igényel. Nem bírja a meleget, 25 °C felett már nem hoz virágokat, ezért a legbiztosabb sikert a korai, áprilisi vetés ígéri. A borsó a jó vízáteresztő képességű, tápdús talajt szereti, amelyet feljavíthatunk komposzttal, a túl kötött talajokat pedig homokkal lazíthatjuk.

vetemenyes kezdoknek 04

Paradicsom

A paradicsom szinte magától nő. Mindössze egy esőbiztos helyre van szüksége, például egy üvegházban, de jól érzi magát valamilyen tető alatt is az erkélyen, vagy akár a lombok védelmében. Esőben álldogálva nagyon hamar tönkre mehet, gyorsan „kivégezheti” a fitoftórás gombabetegség. Ügyeljünk arra, hogy öntözésnél a leveleket ne érje víz, mert az is kedvez a gombás betegségek terjedésének (a talajhoz közeli levelek eltávolítása is ajánlott). A talaj legyen egyenletesen nedves, különben a paradicsomok berepednek. Az első kis bogyók megjelenésénél javasolt speciális paradicsomtrágyát adni.

vetemenyes kezdoknek 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR