Locsolási tippek és tanácsok

Locsolási tippek és tanácsok

A növények, zöldségek, gyümölcsfák vagy a pázsit megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez szükségük van vízre. A forró, nyári napokban és a csapadékmentes időszakban ezt a vízszükségletet gyakran nekünk kell pótolni a természet helyett. Ezért van szükség arra, hogy locsoljunk.

Bár a locsolás önmagában nem tűnik egy bonyolult folyamatnak, mégis meglehetősen sok buktatója van a helytelen locsolásnak, amivel akár több kárt is okozhatunk, mint hasznot.

locsolasi tippek es tanacsok 02

Mikor és hogyan locsoljunk?

A locsolásnak több fontos szabálya is van. Figyelnünk kell a megfelelő vízmennyiség beállítására, és a locsolás időpontja, intenzitása és gyakorisága is kényes kérdés.

A locsolást érdemes még a meleg órák előtt elvégezni. Ezt igyekezzünk reggel 8-9 óra előtt megtenni, és semmiképp se napközben, a legnagyobb melegben locsoljunk. Nagyon nagy meleg esetén indokolt lehet a reggeli és esti locsolás is. A reggeli locsolás előnye, hogy az alacsony hőmérséklet és az alacsony szél miatt kevés víz párolog el, és egyben felkészíti a növényt a nagy nap közbeni melegre is. Az esti öntözéssel kapcsolatban jó tudni, hogy ilyenkor érdemes sokkal kisebb vízmennyiséget használni, ugyanis éjszaka nem tud az alacsony hőmérséklet miatt a nedvesség elpárologni, ez pedig a leveleken elősegíti a gombafajok megtelepedését és növekedését.

locsolasi tippek es tanacsok 03

Víztakarékos locsolás

A locsolás során érdemes olyan vízforrást használni, ami “megújuló” és környezetbarát. Ezért sok helyen külön gyűjtik az esővizet és ezt használják öntözésre, locsolásra. Használhatunk erre esővízgyűjtő tartályt is. De sokan használják a konyhában és háztartásban összegyűlt vizet is locsolásra.

Emellett csepegtető rendszert is ki lehet építeni, aminek előnye, hogy a növény pont annyi vízhez jut, amennyire szüksége van. A párolgás pedig minimálisra redukálható, mivel a víz közvetlenül a gyökérzethez juttatható.

A költségtakarékos locsolás másik lehetősége, hogyha nem az ivóvíz hálózatról locsolunk, hanem felszereltetünk egy locsolási mellékmérőt. Ennek előnye, hogy olcsóbban tudjuk ugyanazt a vizet igénybe venni, és nem kell csatornadíjat sem fizetni a vízhasználat után.

Léteznek olyan locsolási megoldások is, ahol a föld alatt található vízkészletet használjuk fel. A víz kinyerését jellemzően valamilyen kúttal oldják meg ilyenkor. A kút lehet ásott vagy fúrt kút is. A vizet pedig vödörrel vagy szivattyúval is a felszínre lehet hozni. Itt valamilyen búvárszivattyút, csőszivattyút érdemes használni a választott kútfúrási technológiától függően.

Arra is érdemes felkészülni a vásárlás során, hogy bizonyos szivattyúk esetében – a kerti szerszámokhoz hasonlóan – extra figyelemre van szükség a szivattyú téli tárolása és karbantartása során. A szivattyúk ugyanis érzékenyek a fagyra és a csövekben és a szerkezetben megfagyó víz tönkre is tudja tenni az eszközt.

locsolasi tippek es tanacsok 04

Esővíz pótlása

Amennyiben nem esik elegendő csapadék, akkor a talaj megfelelő átnedvesítéséhez (30-40 centiméter mélységben) négyzetméterenként akár 20-30 liter víz kijuttatására is szükség lehet. A nagy melegben történő locsolás során tehát akár több köbméter víz re is szükség lehet egy nagyobb kert esetében.

Az eső vízminősége a legjobb, hiszen a víz lágy és az alacsony sótartalom mellett a hőmérséklete is alacsony. A probléma, hogy nem akkor áll rendelkezésre, amikor szükség van rá.

Ezért is alakult ki a kútból történő locsolás a történelemben, ami viszont engedélyköteles. Emellett érdemes azt is beméretni, hogy a rétegvíz milyen sótartalommal rendelkezik, hiszen ha folyamatosan sós vizet juttatunk ki a talajra, akkor szikesedéssel járhat. 500 mg/liter sótartalom felett nem is ajánlott a kútvizet öntözésre használni.

A kúthoz választott szivattyú esetében ellenőrizzük le, hogy milyen teljesítményre van szükség, és milyen bar nyomást kell tudnia, ezzel pedig mekkora vízmennyiséget tudunk megmozgatni. A megfelelő locsolási rendszer telepítéséhez ezért érdemes szakember segítségét igénybe venni és olyan, megbízható boltban vásárolni, ahol elérhetőek a szerszámok és eszközök pontos paraméterei. Ha locsoláshoz és öntözéshez szivattyút szeretnél vásárolni, akkor érdemes megnézni a Zákány Szerszámház online kínálatát, ahol több ezer termék közül lehet választani.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR