Hogyan óvjuk meg a fügefát a tél viszontagságaitól?

Hogyan óvjuk meg a fügefát a tél viszontagságaitól?

Mit tegyünk, mit tehetünk, hogy a fügefánk megérje a tavaszt?

A füge igen népszerű mediterrán növényfaj, amely nem csupán a melegebb, déli klímán, de nálunk is megterem. A mi éghajlati viszonyaink között azonban gondoskodnunk kell a hideg elleni védelméről. Azaz meg kell tennünk a szükséges óvintézkedéseket azért, hogy a fügefánk sikeresen átvészelje a telet.

A fügefa télre való felkészítése nem jár nagyon sok munkával, így ha egy módunk van rá, ne mulasszuk el elvégezni a gondozása során. Ha mindent jól csinálunk, a fa a törődésünket évről évre gazdag gyümölcshozammal hálálja meg.

A fügefa téli védelmet igényel minden olyan területen, ahol a hőmérséklet tartósan -3 °C alá csökkenhet. A fügét kétféle módon is átteleltethetjük. Az első, amikor a fügefa téli védelmét a kertben oldjuk meg. A másik, amikor a konténeres növényként tartott fügefát védett helyen teleltetjük. Lássuk, miben tér el a kettő!

fugefa tel viszontagsagai 03 

A kerti fügefa téli védelme

A kertbe kiültetett fügefa esetén a sikeres gondozáshoz kiemelten fontos a megfelelő téli védelem biztosítása. De mindenekelőtt, a legjobb, ha eleve olyan fajtát ültetünk, amelyik jól tűri a hideget. Ilyenek például az alábbiak:

  • Celeste
  • Brown Turkey
  • Chicago
  • Ventura

Ha tehát a téli időjárást jól viselő fügefajtát ültetünk, ezzel máris nagyban megnöveltük a sikeres átteleltetés esélyét.

1. A fügefát akkor érdemes a télre felkészítenünk, miután ősszel az összes levele lehullott. A felkészítés első lépéseként metsszük meg a fát; vágjuk le róla az összes gyenge, beteg, sérült vagy a másikat keresztezve nőtt ágat.

2. Ezután kössük össze az ágakat, hogy azok egy oszlophoz hasonló formát alkossanak. Ha szükséges, a fügefa mellé szúrjunk karót a talajba és ehhez kössük az ágakat. Továbbá a fa tövét jó vastagon kupacoljuk körbe talajtakaró mulccsal.

3. Ezt követően burkoljuk be a fügefát több réteg zsákvászonnal. A csomagolás során ügyeljünk arra, hogy minden réteg felül nyitott maradjon, hogy a nedvesség és a hő távozni tudjon.

4. A fügefa télre való felkészítésének következő lépése egy keret felállítása a fa köré. Sokan csirkehálót használnak, de bármilyen egyéb anyag megfelel a célra, amiből viszonylag stabil keretet tudunk létrehozni. Töltsük fel, tömködjük tele a fa és a keret közötti üres teret szalmával vagy száraz falevelekkel.

5. Ezt követően a teljes téliesített fát csomagoljuk be műanyag szigetelő- vagy buborékfóliába.

6. Utolsó lépésként a becsomagolt oszlopszerű építmény tetejére helyezzünk egy felfordított műanyag vödröt.

A fügefa téli védelmét szolgáló csomagolást kora tavasszal távolítsuk el, amikor az éjszakai hőmérséklet már biztosan -5-6 °C fölött van.

fugefa tel viszontagsagai 02

A konténeres fügefa átteleltetése

A konténeres növényként tartott fügefa télre való felkészítése és a téli nyugalmi állapotának biztosítása a fentieknél lényegesen egyszerűbb és kevésbé munkaigényes feladat.

A konténeres fügefa télre való felkészítése azzal kezdődik, hogy megvárjuk, amíg ledobja az összes levelét. Erre ősszel fog sor kerülni, nagyjából akkor, amikor a többi lombhullató fa is elveszíti a lombját a kertben. Bár a konténeres fát akár be is hozhatnánk a meleg lakásba telelni, ez mégsem tanácsos megtennünk. A fa ugyanis ilyenkor szeretne téli álomba merülni, és ha ezt nem hagyjuk neki, egész télen át gyengének, betegnek fog tűnni.

Tehát miután a fa az összes levelét lehullajtotta, helyezzük el egy hűvös, száraz helyiségben. Ez lehet egy fagymentes garázs, alagsor, pince vagy a házhoz tartozó egyéb mellékhelyiség.

A szunnyadó fát elég havonta egyszer megöntöznünk. A téli álomba merült fügefa igen kevés vizet igényel, így ne feledjük, ha ilyenkor túlöntözzük, ez akár a pusztulásához is vezethet.

Kora tavasszal új, zöld hajtások kezdenek megjelenni a fán. Amikor az éjszakai hőmérséklet tartósan 1 °C fölé emelkedik, ismét kihelyezhetjük a konténeres fügefánkat a kertbe. Legyünk körültekintőek: ha a már új hajtásokkal rendelkező fát még a fagyok elmúlta előtt helyezzük ki a szabadba, számolnunk kell azzal, hogy a fagy károsíthatja, tönkreteheti a fiatal hajtásokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR