Hogyan vásároljunk szelídgesztenyét, mire ügyeljünk?

Hogyan vásároljunk szelídgesztenyét, mire ügyeljünk?

Ne menjen a kukába.

Ősszel a legtöbb zöldségesnél, piacon megjelenik az ellenállhatatlan (és általában igen drága) szelídgesztenye. Sajnos a minőség sokszor nagyon gyér, már csak otthon vesszük észre, hogy a gesztenyék többségét kidobhatjuk.

A kiváló minőségű szelídgesztenyét arról ismerjük fel, hogy nehéz (érezzük, hogy a belseje nem üres, súlya van). Amennyiben túl sokáig tárolták, akkor kiszárad és összezsugorodik, túl könnyű lesz. A friss gesztenye héja fényes, sértetlen.

Különösen az apró, kerek lukacskákra figyeljünk a héjon! Ezek ugyanis a gesztenyeormányos nevű kártevő fertőzésére utalnak. A bogár féregszerű lárvái keresztülrágják magukat a gesztenye keményítőtartalmú húsán és élvezhetetlenné teszik a termést.

szelidgesztenyet vasaroljunk 02

Azok a gesztenyék sem alkalmasak már fogyasztásra, amelyek már csírázásnak indultak. Mindenképp távolítsuk el az esetleg penészedő gesztenyéket is! A vásárolt gesztenyét lehetőség szerint két héten belül fogyasszuk el. Le is fagyaszthatjuk, így akár hónapokig eláll.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?