Az ősz ízei.
Őszi különlegesség a tányéron: a gesztenyeleves biztosan sok rajongót szerez magának. Érdemes kitekinteni egy kicsit a szomszédba és kipróbálni az osztrák levest, amely krémesen olvad a szánkban. Ajánlott megkóstolni!
Hozzávalók
• 500 g gesztenye (friss vagy konzerv)
• 1 hagyma
• 40 g vaj
• némi porcukor
• 125 ml fehérbor
• 750 ml szűrt zöldségleves
• 125 ml tejszín
• 100 g crème fraîche (ez egy tejfölhöz hasonlatos termék)
• 1 csipet só
• frissen reszelt szerecsendió
• 1 mokkáskanál fahéj
• kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés
1. A sütőt melegítsük elő, a gesztenyét egy éles késsel vágjuk félbe, majd kb. 30 percig süssük. Még forrón szedjük le a héját és lehetőség szerint a barnás szőrös részt is.
2. Aprítsuk fel a hagymát és egy serpenyőben vajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a gesztenyét, szórjuk meg porcukorral és hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon. Öntsük fel borral és zöldséglevessel, majd kb. 40 percig lassú tűzön lefedve hagyjuk párolódni.
3. Keverjük bele a tejszínt és a crème fraîche-t, majd pürésítsük. Sóval, borssal, szerecsendióval és fahéjjal ízesítsük, végül tálaljuk egy kanálnyi créme-vel és kakukkfű ágacskával.